64240514_1460648607411047_5215090818565537792_n

От 6-ти до 9-ти юни вече за 3-та поредна година ШК „Асеневци“ се бори да възстанови шахматните традиции на Старата столица, организирайки  големия форум „Търновско царство“. Над 3000лв. бяха раздадени на най-заслужилите под формата на парични и предметни награди. За всички участници бе подсигурена и почерпка в състезателните дни, осигурена от фирма „Ден и нощ“ , а програмата бе така богата и разнообразна, че хората едва намираха време да се разходят из вълшебната природа на местността Ксилифор, където се проведе състезанието. Три основни шахматни състезания: „А“, „Б“ и „Ц“ турнири по класически шахмат, още блиц турнир за деца, блиц турнир за възрастни, конкурс по решаване на шахматни задачи, открита лекция по шахмат, караоке вечери и музикални забави се случиха в четирите дни от шахматния фестивал и Купа на България „Търновско царство“.

„А“ турнирът бе за деца до 12 и 14 години. Представителката на нежния пол Ева Русева от “Спартак Плевен XXI” убедително спечели турнира с 6 точки от 7 възможни. „Б“ турнирът бе за деца до 8 и 10 години. Тук първото място бе разделено от Емил Узунов от „Ан пасан“ София и гостът от Македония Андрей Иванов. Допълнителните показатели обаче отредиха титлата на Емо. „Ц“ турнирът бе открит за всички шахматисти. Треньори, водачи, родители и деца взеха участие в надпреварата. Ростислав Раев от „Пристис“ Русе надделя над конкуренцията.

На 7-ми юни се проведе и традиционният блиц турнир. Лъчезар Колев от ШК „Асеневци“ бе безкомпромисен и в 7-те изиграни партии и напълно заслужено вдигна купата. На 8-ми юни се проведе и конкурс по решаване на шахматни задачи. Отново Лъчезар Колев бе убедителен в своята победа, събирайки 85 точки от 100 възможни.  Лъчо се представи отлично и в „Ц“ турнира, заемайки 3-то място в генералното класиране. Въпреки, че по регламент имаше право да играе в детския турнир до 14 години, той реши да се хвърли в треньорската надпревара и да докаже, че може да се бори наравно с вече изградилите се шахматисти.

Още много деца от школата ШК „Асеневци“ взеха участие във фестивала. Денислав Христов, Ивелин Стефанов, Теодор Тутеков и Радост Асенова успяха да се преборят и за медали в своите възрастови групи. Турнирите бяха много сериозни и малчуганите натрупаха много ценен опит. А в една от вечерите треньорите Цвета Галунова и Даян Нинов изнесоха открита лекция с анализ на интересни току-що изиграни партии от децата, където се радваха на голям интерес и пълна зала от участници, родители и придружители.

„Как се справяте с всичко това? Не е ли невъзможно да си едновременно организатор, съдия, треньор, водач, лектор и аниматор? – са много често задавани въпроси към нас. Истината е, че трудното не е невъзможно. Когато отделиш време и енергия на нещо, то също ти помага. Ние влагаме много усилия и това, което ни дава сили, е любовта ни към шаха и това, което създаваме. Четирите дни от 6-ти до 9-ти юни бяха преизпълнени с различни състезания, забави и развлечения. Всяко едно нещо, от най-малкото, до най-голямото ни минава през съзнанието и после през ръцете. За нас е важно, когато награждаването мине и хората излязат с куфарите и багажите, да се усмихнат и да кажат, че е било хубаво. И това да го направят не само победителите и тези, които са удовлетворени от своята шахматна игра, а всички хора, затова и полагаме много старания извън чистата рутинна организация за едно шахматно състезание.

Сърдечно благодарим на Общински съвет Велико Търново в лицето най-вече на неговия председател г-н Венцислав Спиридонов, под чийто патронаж се проведе фестивалът. Благодарности и за домакините ни от к-с Момина крепост и ТД „Трапезица 1902“ и не на последно място благодарим на фирма „Ден и нощ“ за подкрепата, която ни оказаха! Няма как да пропуснем в благодарностите и всички онези хора: деца, участници, родители, придружители, треньори, които бяха с нас, и заедно с които четири дни истински празнувахме шахматната игра!“ – споделиха Цвета Галунова и Даян Нинов – организатори на фестивала.

Тагове:

КОМЕНТАРИ