Тази година се навършват точно 20 години от шампионската титла на „Етър“. На 9 юни 1991 г. великотърновският тим триумфира като първенец на България и носител на златните медали, като в добавка спечели и новоучредената купа на БФС.

„Етър“ записа името си със златни букви в листата с клубовете, ставали шампиони на страната. Това бе един апотеоз на възхода на великотърновския тим, започнал в средата на 80-те години и донесъл преди това два пъти и бронзовите отличия.

В дните преди 20-годишния юбилей „Велико Търново спорт“ и сайтът kick.bg започват съвместна игра с атрактивни награди за своите читатели.

Играта е посветена на шампионския ФК „Етър“.

Очаквайте нашите въпроси, свързани с историята на „Етър“. Те ще бъдат публикувани едновременно в sport-vt.com и kick.bg. Отговорите можете да изпращате на имейлите на един от двата сайта: vt_sport@abv.bg или info@kick.bg.

 

За отговорилите вярно и дали най-пълни отговори сме предвидили атрактивни награди.

НАГРАДИТЕ

Първа наградаоригинална фланелка на ФК „Барселона“!

Втора наградафланелка и шал „Етър – шампиони’91″!

Трета наградафлаг на ФК „Етър“!

Четвърта наградаоригинален автограф и снимка на Димитър Бербатов!

Крайният срок на играта е 7 юни 2011 г., а награждаването ще стане на 10 юни, когато ви очаква поредната изненада!

Въпросите

Предложихме ви първите 5 въпроса от нашата игра, свързана с шампионския период на ФК «Етър». Въпросите не са лесни и изискват търсене и справка в подходящи източници на информация. Умишлено сме подбрали въпросите така, че за голяма част от тях да не може лесно да бъде открит техният отговор с търсачките в Интернет, а да изисква познаването на материята. Част от тях са и леко подвеждащи, така че обмисляйте добре отговорите си.

Общо въпросите са 15, като ще ги публикуваме на три пъти по 5 въпроса. Можете да отговаряте на всеки пет, а може и да изчакате всичките. И в двата случая писмата ви ще бъдат взети под внимание. Напълно е вероятно да има хора, дали верен отговор на всички 15 въпроса, така че колкото по-пълни са отговорите – толкова по-добре!

 

Ето и първите пет въпроса от играта «20 години виолетови шампиони»:

 

1. Кой е президент (председател) на Българския футболен съюз през 1991 г. и връчва на „Етър” шампионската купа?

 

2. Кой става голмайстор на „Етър” през сезон 1988/89 г., когато тимът печели първите си бронзови медали?

 

3. Колко гола вкарва в „А” група първият чужденец в „Етър” – Иван Шарий, по време на престоя си при „виолетовите”?

 

4. Кой футболист на „Етър” получава купата на в-к „Народен спорт” за званието „Кавалер на звездите” в края на шампионския сезон?

 

5. Колко пъти е участвал „Етър” в турнира за Балканската купа? Играл ли е финал и срещу кого, кои отбори е отстранил по пътя към този финал?

Вече получихме първите писма, при това с доста верни отговори!

 

Ето и вторите  пет въпроса от играта «20 години виолетови шампиони»:


6. Кои двама футболисти играят във всичките 30 мача на „Етър” през шампионския сезон?

 

7. Кой е единственият футболист, ставал шампион и с мъжете, и с юношите на „Етър”?

 

8. Къде се играе мачът между „Етър” и „Янтра” (Габрово) през сезон 1990/91 г., след който „виолетовите” се класират на полуфинал за купата на България?

 

9. Кой футболист на „Етър” вкарва най-много голове в мачовете за купата на БФС, която „виолетовите” печелят през шампионския сезон?

 

10. В кой друг български отбор е играл първият чужденец, станал шампион на България – Игор Кислов?

Желаем ви успех!

 


 

Тагове:

КОМЕНТАРИ