Велико Търново ще бъде домакин на държавните индивидуални първенства по класически шах, блиц и ускорен шах за младежи и девойки до 20 години. За първи път градът ни и ШК „Етър” са домакини на такава проява, която от клуба определиха като престижна.
Надпреварата по класически шах започва на 23 февруари и ще продължи до 1 март в хотел „Етър”. Право на участие имат всички български шахматисти, родени след 1 януари 1993 г. и картотекирани в БФШ. В турнира ще вземат участие всички най-добри състезатели в страната в тази възраст, включително настоящите шампиони Цвета Галунова и Радослав Димитров (и двамата са великотърновци). Шампионите при младежите и девойките придобиват директно право на участие на световното първенство, което тази година ще се проведе в Турция.

На 1 и 2 март пък предстои надпреварата по ускорен шах за младежи и девойки до 20 г. Контролата на игра е по 20 минути на състезател за цялата партия. В последния ден на 2 март е и държавното индивидуално първенство по блиц, което ще бъде по кръгова или швейцарска система в зависимост от броя на участниците. Контролата на игра е по 5 минути на състезател за цялата партия.

Заявки за участие в държавните първенства до момента са дали 16 състезатели при младежите и 6 при девойките. ШК „Етър” ще бъде представен от 12 шахматисти – десет юноши и две девойки. Нашите деца са в по-малка възраст и ще използваме първенството главно са обиграване, коментира треньорката Светла Йорданова.

Тагове:

КОМЕНТАРИ