Йордан Ценов получава поздравите на Стоян Петров (вляво).

 

В поредицата “Те играха за “Етър”, посветена на 90-ата годишнина от основаването на клуба, ще ви предлагаме не само интервюта с легенди на великотърновския клуб, но и много интересни снимки от историята. Днес темата е за бенефисите на някои от най-големите имена във футболен клуб “Етър”. 

“През 70-те и 80-те години във Велико Търново става традиция футболисти, дали много за “Етър”, да бъдат изпращани по подобаващ начин след приключване на активната им състезателна дейност”, пише в книгата си “100 години футбол във В. Търново” Ангел Ганцаров. 

На 29 август 1971 г. 10 000 зрители, дошли за мача срещу “Спартак” (Пл), аплодиран бурно дългогодишния футболист и капитан на “Етър” – централният защитник Йордан Ценов. Ветеранът предава капитанската лента на Стефан Чакъров, а фланелката с № 6 – на Георги Велинов. Ценов е поздравен от председателя на футболната секция Гено Краев.

Николай Ноев (вдясно) получава топка и поздравления от тогавашния шеф на “Етър” Веселин Василев.

 

Друг голям играч на тима – вратарят Николай Ноев, се разделя официално с футбола на 2 октомври 1973 г. Това става преди мача “Етър” – ЦСКА, завършил 1:1. Ноев е избран за вратар № 1 на “виолетовите” за 20 век.

Стефан Чакъров предава фланелката си на капитана на юношите Антон Гецов. Отляво е капитанът на “Левски” Павел Панов, отдясно – на “Етър” Илия Маринов.

 

Стефан Чакъров пък слага край на футбола пред 25 000 зрители на стадион “Ивайло” на мача между “Етър” и “Левски” на 13 септември 1979 г. Той е поздравен от тогавашния зам.-кмет Петър Деков, получава поздрави и подаръци от съотборника си от “Ботев” (Златарица) Стефан Кожухаров, от шефа на столичния “Левски” Любомир Алдев и др. Стефан Чакъров предава фланелката си на капитана на юношеския тим Антон Гецов.

На 29 септември 1985 г. край на кариерата си слага друго известно име на клуба – Радия Дойчев. Той също е дългогодишен капитан на “виолетовите” и негов централен нападател. В негова чест етърци разгромяват “Ботев” (Враца) с 6:1. Дойчев получава цветя и поздравления от своя треньор Петър Шатров, помощника му Стоян Петров, от всички съиграчи – Цингов, Младенов, Велков, младия Балъков и др.

Ради Дойчев си взима сбогом с феновете.

 

Запомнящ се бе и бенефисът на петимата “златни” национали на “Етър” Бончо Генчев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Краси Балъков и Илиян Киряков. Той бе на стадион “Ивайло” пред 10 000 зрители на 30 май 2008 г., макар и няколко години след приключване на активната им кариера (Балъков не можа да присъства на мача). В центъра на тържеството ме мачът между шампионския тим на “Етър” от 1991 г. и Пеневата чета от САЩ-94, в който националите спечелиха с 2:1. За шоуто се събраха повечето герои от САЩ-94 начело със Стоичков, както и голяма част от шампионския “Етър”, а двата отбора бяха водени от Димитър Пенев и Георги Василев.

Бенефисът на националите на “Етър” бе повод публиката да види отново шампионския тим от 1991 г. и Пеневата чета.

Тагове:

КОМЕНТАРИ