IMG_9337
За 26-и път в Арбанаси в събота ще посрещнат Тодоровден. Тържествата ще започнат в 11 ч. на площада на селото, като преди това коне и ездачи ще дефилират по улиците на курортното селище. Богата музикална програма и много забавления са подготвили организаторите от кметството и клуба по конен спорт „Калоян-92”, стана ясно на пресконференцията при любезния домакин Кольо Дамянов. За пореден път кметът на селото Тошо Кръстев, който е и именник ще се постарае всички гости на с. Арбанаси да се порадват на празника, а и прогнозата за хубаво време обещава на посетителите само приятни емоции.

Конкурс за най-гиздав кон по традиция ще има на площада, като богослов ще отслужи Великотърновският митрополит дядо Григорий. 28 жокеи и коне на “Калоян-92” ще се включат в празника, съобщи президентът на клуба по конен спорт Мишо Костов. Сред тях има коне източно-българска порода, български спортен кон, холщайнер, олденбург, хановер… Новото е, че децата от 8 до 11 г. вече ще участват с райт понита. За жалост на малчуганите понито Джина тази година няма да бъде на площада, тъй като е станало майка и ще трябва да се грижи за малкото си. След празника обаче за всички желаещи ще има безплатна езда. Ако не вали дъжд, след конкурса ще има и демонстрации на конната база в Арбанаси.

Поканен е спортният министър Красен Кралев, който е обещал да присъства, но операция на коляното вероятно ще осуети идването му. Очакват се кметът на В. Търново Даниел Панов, областният управител проф. Пенчо Пенчев и още ред гости.

За настроението ще се грижат градският духов оркестър и изпълнителите на ДЕС “Румина”, а за всички гости са осигурени 30 л вино и 300 кебапчета, съобщи кметът на Арбанаси Тошо Кръстев, който е сред именниците на Тодоровден.

За 14-а година ККС “Калоян-92” е шампион на България, при това – безапелационно, съобщи Михаил Костов. Състезателите му са завоювали 12 658 г., втори е “Шумен” с 3120, трети – София с 2691 т. сред общо 63 клуба. “Калоян-92” е шест пъти пореден първенец от 1999 до 2005 г. и после още осем пъти подред от 2008 до 2015 г. Миналата година има 4 първи, 3 втори и 5 трети места от държавните първенства, Ана Ангелова е първа на балканиадата в Турция на обездка и трета в Гърция на прескачане на препятствия, клубът има първо и трето място на международния турнир по всестранна езда в Румъния, второ и трето място при децата и трето на Мирослав Илиев на международния турнир в Арбанаси, Ирина Николова бе в националния отбор за финала в Житница, където завърши четвърта.

Организаторите канят всички на празника, като гарантират хубаво настроение и много емоции на Тодоровден.

КОМЕНТАРИ