DSC_0305

Уникално видео от скандалния втори финал за Балканската купа между „Едесейкос” (Гърция) и „Етър” бе качено вчера в YouTube. То показва головете в мача между двата тима, в който тенденциозно съдийство лишава „виолетовите” от званието Балкански шампион.

Годината е 1993. „Етър” участва в турнира за Балканската купа и първо среща турския „Кършиака”. Губи с 1:4 в Измир, но печели мача във Велико Търново с 5:1 и продължава напред. В следващия кръг среща румънския „Дачия Унирея” и го елиминира след 2:1 и 0:0.

На финала, който също е в два мача, се изправя срещу гръцкия „Едесайкос”, в който по това време играе и българинът Христо Колев – Бащата. Първит мач е на стадион „Ивайло”. Играта е двуостра и Спас Спасов, Първанов и Георгиев пропускат за домакините, а Скара и Чопцис за гостите. В 65-ата минута гръцки защитник играе с ръка в пеналта, но реферът Арон Хузу не отсъжда очевадната дузпа. Така идва щастливата 88-а минута, когато Сашо Димов с изненадващ далечен удар вкарва мечтания гол – 1:0!

След мача гърците благодарят за гостоприемството и заявяват, че ще го повторят от своя страна на реванша. Как го демонстрират, става ясно седмица по-късно…

Датата е 23 април 1993 г. На реванша „Етър” започва уверено и владее изцяло инициативата. В 17-ата минута Сашо Димов отляво извежда Румен Стоянов и той с премерен удар с левия крак праща топката в мрежата – 0:1.

В 25-ата минута гърците изравняват с първия от скандалните си голове. След удар на Стафилидис топката пада на голлинията на Динев и се връща в полето, следва нов удар с глава и Спасов избива топката с ръка влизащата топка, като реферите решават, че тя е преминала голлинията – 1:1. Кънчо Йорданов протестира бурно за гола и реферът Бреке му показва червен картон.

Етърци остават с десет души, а албанският съдия Бреке тепърва ще става главно действащо лице. „Болярите” пак натискат и в 35-ата минута Игор Кислов бележи напълно редовен гол, който реферите отменят, а на решението им започва да се смее цялата гръцка публика. Все пак „Етър” има солиден аванс и по нищо не личи как би допуснал нови голове.

В 65-ата минута нападател на „Едесайкос” артистично се строполява на терена пред погледа на Ангел Червенков. Всички от „Етър” се хващат за главите, когато съдията отсъжда абсурдната дузпа. Протестите не дават разултат. От бялата точка Чоларидис праща топката в обратния ъгъл на Динев – 2:1.

1

Измислената дузпа за домакините в 65-ата минута.

И при този резултат на „Етър” е достатъчно да стане балкански шампион. В 87-ата минута обаче реферите оставят двама нападатели на домакините в очевадна засада и Скара бележи третото попадение – 3:1.

img1541596901624

Третият решаващ гол, отбелязан от засада.

След последния сигнал „виолетовите” обграждат съдийската бригада, но са разблъскани от охраняващите полицаи. Президентът на „Етър” Павлин Генчев праща официален протест пред УЕФА и румънската федерация – организатор на турнира за Балканската купа, но естествено, от жалбата няма никаква полза. „Едесайкос” получава купата, а за етърци остават незаслужено сребърните медали. Един от тези медали неотдавна бе изложен във фоайето на стадион „Ивайло” (дарен от близки на покойния доктор Стефан Донев), заедно със златния шампионски медал от 1991 г.

IMG_2684

received_2499592800122517

Протестите след мача.

„Етър” играе в този мач в Едеса в състав: Атанас Динев, Пламен Проданов, Николай Гавалюгов, Цанко Цветанов, Ангел Червенков, Георги Попиванов (15 Румен Стоянов, 70 Румен Иванов), Кънчо Йорданов, Георги Георгиев, Сашо Димов, Игор Кислов, Спас Спасов.

Вижте видеото от този мач:

Тагове:

КОМЕНТАРИ