Преди година с огромно удоволствие писахме за първия турнир за деца в неравностойно положение, организиран от фенклуба на „Манчестър Юнайтед”. Тогава си пожелахме тази благотворителна инициатива да се превърне в традиция и да се развива. Ето, че днес спокойно можем да кажем, че това е факт.

През изминалите три дена стадионът в Самоводене бе арена на двубои, в които нямаше победени, а само победители. Да, в мачовете единият отбор вкарваше повече от другия, но това далеч не бе най-важното. Безценното бе, че деца от осем дома за сираци изживяха нещо, което ще помнят цял живот с усмивка, нещо, което ги накара да се почувстват наистина щастливи и специални.

Данчо Грозданов и Румен Димитров се чудят как ще победят "червените дяволи"

 

През тази година турнирът се проведе в три дена – от петък до днес, като участваха тимове от домове във Велико Търново, Севлиево, Габрово, Стражица, Балван и Овча могила. Организатири на надпреварата бяха фенклубът на „Манчестър Юнайтед“ и Община Велико Търново, а съорганизатори – Зоналният съвет на БФС и фенклубът на „Челси“.

Всичко започна в петък с шествието с открит автобус от Велико Търново до Самоводене, посветено на 19-ата титла на „Юнайтед“. Официалното откриване бе в събота, като по обяд особен интерес предизвика мачът между фенклубовете на „Манчестър Юн” и „Челси”. Българските „лондончани” си върнаха за загубата с дузпи на финала в Шампионската лига и спечелиха именно след наказателни удари (2:2 в редовното време).

Момчетата от Габрово станаха първи при 14-18 годишните, а също така спечелиха и Суперкупата

 

Днес бе кулминацията, като се изиграха финалните срещи в трите групи – девойки, момчета 7-13 г. и 14-18 г. При девойките първото място бе спечелено от дома в Овча Могила, хлапетата от Стражица вдигнаха купата при по-малките, а тези от Габрово спечелиха напреварата при батковците.

Освен купи и медали, победителите получиха по един подарък от фенклуба на „Челси” – плазма, готварска печка и плейстейшън. На всички отбори им бяха подарени специални значки, както и топки, предоставени от Зоналния съвет на БФС. Също така за участниците имаше осигурени храни и напитки от няколко фирми.

Това обаче не бе всичко – проведе се и мач за Суперкупата, като победителите в по-горната възрастова група се изправиха срещу връстниците си от Стара Загора – републикански шампион за 2010 г. Срещата завърши 3:1 за габровци и така те заслужено взеха втори трофей.

Стражица - първи при момчетата от 7 до 13 г.

 

Преди двубоя пък се проведе мач между фенклуба на „Манчестър Юнайтед” и Община Велико Търново. „Англичаните” повеждаха на три пъти, общинарите изравняваха и така се стигна до дузпи. Въпреки че шефката на Дирекция „Социални дейности“ към общината Росица Димитрова помогна на колегите си, реализирайки безпощадно една от дузпите, победата отиде при фенклуба.

Иначе освен отборите, бяха наградени и голмайсторите в трите групи – Диляна Георгиева (Овча Могила, девойки), Велико Митев (Стражица, 7-13 г. момчета), Продан Футиков (SOS детски селища – ВТ, 14-18 г. момчета).

Наградите бяха връчени от култовия фен Манчестър Здравков Левиджов – Юнайтед, зам.-кметът на Свищов Емил Димитров, китаристът на Б.Т.Р. Славчо Николов, секретарят на Зоналния съвет Страцимир Тинчев, Росица Димитрова, членове на фенклуба на „червените дяволи” и др.

Девойките от Овча Могила бяха най-добри в своята група

 

Ставайки въпрос за Б.Т.Р., няма как да пропуснем финала на всичко гореописано – групата зарадва децата с концерт, с който бе закрито второто издание на турнира. Рокаджиите предложиха най-популярните си песни, като обещаха догодина да се включат в мачовете, въпреки че очакват да паднат от всеки.

Така едно страхотно събитие приключи, но със сигурност то ще се превърне в хубав спомен за цял живот за много деца. Организаторите вдигнаха много летвата, така че с интерес ще очакваме третото издание на турнира.

Тагове: ,

КОМЕНТАРИ