Състезателката на великотърновския клуб “ЧаНа” (в превод от тайландски означава победа) Цветомира Пандова стана световна шампионка по муай тай за жени. Първенството на планетата се проведе в Банкок от 12 до 28 март. В родината на това бойно изкуство деветте български национали извоюваха 4 титли, 3 сребърни и 2 бронзови медала, а в отборното класиране България е на трето място при участието на спортисти от 59 държави.

Цветомира Пандова тренира муай тай при великотърновския треньор Досьо Досев. Тя е от Плевен и в момента учи “Право” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. В Цветомира записа четири победи по пътя към титлата в категория до 51 килограма, като елиминира последователно състезателки от Япония, Гърция, Португалия и Швейцария, разказа Досьо Досев.

Самият той е шампион на България по муай тай за 2007 г. Два пъти е представял страната ни на световни първенства в Тайланд. Там е изкарал и треньорски курсове. В момента работи с около 30 юноши старша възраст в зала в ДКС „В. Левски”.

В началото на седмицата министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков връчи почетни плакети на 9-те български национали по муай тай, извоювали 4 титли, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

На официална церемония в министерството бяха отличени световните шампиони Йордан Янков, Костадин Костов, Милен Маринов и Цветомира Пандова, сребърните медалисти Пламена Цигуларова, Асен Асенов и Николай Атанасов, носителите на бронзови медали братята Павел Филимонов и Емил Филимонов. За постигнати отлични резултати почетен плакет получи и националният треньор по муай тай Димитър Топалов.

“Вашите титли и медали са изключителен успех за България и означават много за нас. Те показват, че е вложен огромен труд. Радвам се, че тази година има просперитет и самата федерация и в бъдеще се надявам да продължавате да постигате големи успехи” каза Свилен Нейков на церемонията. Председателят на Българската конфедерация по кик бокс и муай тай Боян Колев благодари на МФВС за подкрепата.

КОМЕНТАРИ