Отлично представяне записа великотърновската шахматистка Цвета Галунова в участието си на държавния полуфинал по шахмат за мъже. Цвета вече придоби право на участие във финала за титлата при жените, където м.г. е бронзов медалист, и реши да изпробва силите си в по-силния турнир при мъжете.

Там тя събра 5 т. от 9 възможни, което й отреди 11-о място от общо 36 заявени състезатели. Та спечели 3 партии срещу фм Кирил Бадев, Янко Панайотов и Янко Славов, в 4 завърши реми и допусна загуби само от гм Милко Попчев и мм Спас Кажухаров. “До предпоследния кръг Цвета бе с шансове да се класира за финала при мъжете. Ако беше била мм Велислав Куков, щеше да атакува в последния кръг място във финалите. Това пък щеше да е прецедент, защото те са насрочени по едно и също време”, коментира нейният баща проф. Тодор Галунов. До момента в мъжкия финал се е състезавала само световната шампионка Антоанета Стефанова.

По неговите думи Цвета Галунова е показала, че е равностойна на голяма част от шахматния елит у нас и не е изключено някой ден наистина да участва във финала при мъжете. Доскоро Галунова бе състезател на ЦСКА, но вече има нов клуб – “Марица-Изток” (Раднево).

От края на тази седмица на великотърновската шахматистка предстои участие в държавното първенство за девойки до 20 години в старата столица, на което ще защитава титлата си от м.г.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ