Великотърновската шахматистка Цвета Галунова постигна сериозен успех в кариерата си, като влезе в челната тройка на държавния финал на България по шахмат при жените. 16-годишната Цвета Галунова спечели бронзовия медал, като изпревари ред състезателки с по-висок рейтинг и дори имаше шансове за отличие от по-благороден метал…

На провелия се в Панагюрище финал на България по шахмат 16-годишната шахматистка Цвета Галунова се превърна в една най-големите сензации в историята на шампионата. В компанията на най-силните шахматистки в страната, Цвета се класира трета с резултат 5.5/9, в конкуренцията на почти целия национален отбор на България.

В партиите си срещу гросмайсторите Маргарита Войска, Адриана Николова и Ива Виденова, младата надежда на ЦСКА показа агресивен стил на игра и огромно желание за победа.

С това свое класиране Цвета Галунова вече е и част от проекто-националния отбор на страната. За пореден път тя ще представя България на Световното първенство за девойки и вече дава заявка за участие и в женския национален тим.

“На шахматния небосклон изгрява една нова звезда”, коментира след финала председателят на шахматния клуб на ЦСКА Васил Илиев.

10 шахматистки придобиха право на участие във финала, като сред тях бяха три гросмайстори за жени и четири международни майстори. Цвета, която по с осми поред коефициент, в деветте си партии грабна 4 победи срещу Адриана Николова, Светла Йорданова, Симонета Иванова и Виктория Цекова, записа и три ремита срещу Елица Раева, Любка Генова и Павлина Чилингирова, като допусна само две загуби – от шампионката Ива Виденова и от Маргарита Войска.

Така с актив от 5.5 т. тя зае третото място. Първа с 8 т. е Ива Виденова, а втора със 7.5 т. – Елица Раева.

Другата великотърновска представителка Светла Йорданова се нареди осма с 3 точки.

Неотдавна Цвета Галунова, която още няма навършени 17 години, стана и шампион на България до 20 години на държавното първенство по класически шах, провело се в Шумен, и спечели убедително полуфинала за жени в Пловдив.

Тагове:

КОМЕНТАРИ