“Етър” извоюва влизане във футболния елит, като безапелационно финишира първи в класирането. Още от деня на успеха започна работата по бъдещото пребиваване в майсторската група, където предизвикателствата ще са много по-големи. За равносметка на отминалия сезон и за плановете за новото първенство потърсихме старши треньора на “виолетовите” Цанко Цветанов.

– Седмица след влизането в “А” група, осъзнахте ли вече какво направихте?

– Опитвал съм се винаги да бъда реалист и трябва да призная, че го очаквах, когато поех “Етър”. Притесненията ми бяха не от спортно-техническо естество, а дали клубът е достатъчно добре организиран и подготвен, за да поддържа същото темпо като футболистите. Защото в “Етър” никога не е имало толкова добри футболисти.

– И отговори ли клубът на очакванията?

– Справи се добре. В интерес на истината мога да кажа, че и хората, които работиха в клуба, и акционерите, и спортният и административният директор се постараха да дадат най-доброто от себе си. Така че без добрата обща работа на всички нямаше как да се получи и “Етър” да влезе в “А” група.

– Казахте, че това са най-добрите футболисти. Достатъчно добри ли са за елитната група?

– Повечето – да. Но разликата между “А” и “Б” група е видима. Ако продължим само със същия отбор, то можем да се борим само за оцеляване. Така че “Етър” има нужда от подсилване и да стане още по-добър като отбор. Вероятно ще дойдат 7-8 нови играчи, което пак ще изисква време за работа. Но вярвам, че пак ще направим добър отбор, който спокойно да запази мястото си в елита.

– През отминалия сезон кои играчи оправдаха вашите очаквания, кои ги надхвърлиха и кои останаха под чертата?

– Въпросът ви е интересен за хората, но аз предпочитам да казвам нещата в очите на футболистите и не обичам да давам персонални оценки пред медиите. Като цяло футболистите оправдаха очакванията, няма такъв, който да ме е разочаровал. А и няма такъв, който да е надскочил себе си.

– Имаше критики по адрес на Нико Петров за това, че не е не намерил ритъма на поведение на терена, донякъде и за Какалов?

– Аз мисля, че момчетата се постараха да се представят по най-добрия начин. Специално Какалов до последния мач се държа много добре, а Николай Петров е млад и ще узрее. За мача във Варна ми каза: “обещах ти, че няма да кажа нито дума на съдията и го изпълних”. За мен той беше пресилено изгонен поради “славата”, която има отпреди. Надявам се догодина още повече да подобри поведението си.

– Т.е. Петров остава в отбора?

– Да, той си има договор с “Етър”. Играчите с договори остават, а на тези, които изтичат, предстоят преговори да видим кои ще продължат с нас. Идриси дойде при мен и каза, че му е мъчно за Франция и иска да опита там късмета си. Доволен е в „Етър“, но му липсват семейството и близките. Имах и по-големи очаквания от него, той се представи отлично в подготовката, но липсата на игрова практика си каза думата и не успя да се пребори за титулярно място. Иначе е много интересен футболист и му пожелавам успех. Битсенду също не успя да се пребори с конкуренцията на Гайдаров, който влезе в добра форма и защити името си. Светослав Караиванов сам ми предложи, въпреки че има двегодишен договор, да го освободим. Желанието му е да играе редовно, тъй като е млад и иска да си намери отбор, в който се пребори за титулярно място. Аз го посъветвах същото, тъй като още не е готов за „Етър“, след време ще е добре дошъл при нас.

– Първото от новите попълнения вече е факт…

– Аз си признавам, че през зимата се провалихме в търсенето на типично ляво крило. Ползвахме Какалов, Господинов, Идриси, в един мач Димов, и впоследствие се сетих за Красен Трифонов. Познавам го от доста години и му предложих да се върне във футбола. Дойде и тренира с нас, има нужда от време да влезе във форма, но е много добра алтернатива за левия ни фланг.

– За кои други постове търсите хора?

– Имаме нужда от централен защитник, ако не се разберем с Томаш и ако Русев не се върне скоро. Общо в защитата ни трябват шест играчи за 4 позиции плюс един-двама млади. В средата на терена и в атака трябва да е същото, така че имаме нужда от подсилване на всички зони.

– Каква е ситуацията с Томаш и Тодор Колев?

– Договорите им изтекоха, но и за двамата вратата на “Етър” е отворена и им казах, че до един момент ще чакам отговорите им. Аз не знам къде ще продължат кариерата си, но при нас са винаги добре дошли. Има достатъчно време до 27 юни и се надявам да се разберем с тях.

– Ръководството обяви цел 1-5 място?

– Това може да стане ако имаме необходимия бюджет. Трябва да се срещнем и разговаряме с акционерите, аз имам примерни бюджети за тях и ако те ги одобрят, ще търсим съответните играчи. Вижте отборите от челната петица на “А” група – нямат бюджет под 5 млн. лева.

– Подцениха ли ни останалите отбори – “Ботев”, “Нефтохимик” и “Любимец”?

– В интерес на истината имаше нещо подобно. Аз го усещах през цялото време – всички говореха “този и този е фаворит”, а “Етър” не присъстваше никъде. Причината е, че есента се писа за проблеми в “Етър”, но това беше преувеличено, защото отборът ни имаше потенциал, а Велико Търново е футболен град. Необяснимо защо съперниците ни не подхождаха с нужния респект към нас и това ни помогна, защото нямаше нужда да мотивирам допълнително играчите. Най-добрите играчи в “Б” група бяха в в “Етър”, в това съм абсолютно сигурен. Достатъчна мотивация за един добър футболист е да го подцениш.

– Най-добрите ни мачове и такива, за които съжалявате, че не спечелихме?

– Откакто аз дойдох, “Етър” загуби един-единствен мач и то много глупаво. Загубихме мач, в който водехме с 1:0 и бяхме с човек повече. Два червени картона и т.н., аз търся причинете преди всичко в нас. А най-добрият ни мач за сезона беше с “Нефтохимик”, когато показахме, че наистина играем добър футбол.

– Кои са хората освен ръководството на клуба, които ви оказаха помощ през годината?

– На първо място феновете, които в началото бяха недоверчиви заради това, което са изстрадали, но в края на сезона започнаха да вярват и да ни подкрепят, за да си изпълним целта. Аз в първия си ден влязох в съблекалнята и казах на играчите: в тази съблекалня съм бил шампион с “Етър”, искам да вляза с отбора и в “А” група. Който го иска – да остава, който не – да става и да си тръгва. Всички до един останаха. Освен на публиката искам да благодаря на Александър Нанков, Румен Игнатов, Хилендар Тодоров, Дончо Караиванов за помощта, както и на кмета на В. Търново Даниел Панов, ако съм пропуснал някого, нека ме извини.

Чуйте звуковия файл:

[audio:http://sport-vt.com/wp-content/uploads/etar-_final.mp3|titles=etar-_final]

Тагове:

КОМЕНТАРИ