20180406_141000

На Великден в Пловдив завършиха държавните индивидуални първенства по шахмат във възрастовите групи до 12,14,16,18 и 20 г. Честта на Шахматен клуб „Етър” в най-важните за годината състезания от спортния календар бе защитавана от международния майстор Емил Стефанов, който се състезаваше при младежите до 20 години. Проведоха се първенства и в трите дисциплини – стандартен шахмат, ускорен и блиц.

След случайна загуба в първата си партия на стандартен шахмат Емил намери верния ритъм и макар да остана втори на тази контрола, в ускорения шахмат и блица бе безкомпромисен. Два златни медала и един сребърен е равносметката за него от тази година. По този начин сметката му от подобни първенства нарасна общо на 6 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала.

При съвременното ниво на конкуренция в шахмата това е едно наистина изключително лично постижение, а  Шахматен клуб „Етър” затвърди позицията си на един от водещите в страната. Медалите бяха спечелени от състезатели на 27 различни клуба в страната, сред които „Етър” се нарежда на 6 място.

Въпреки безспорната криза, в която се намира този спорт организационно, въпреки всички скандали и неуредици, шахматистите от „Етър” са неразделна част от най-новата шахматна история на България – и с титлата за мъже на гм Мариан Петров от миналата година, и с тези нови титли на мм Емил Стефанов. “Тази година Емил завършва средното си образование в ПМГ „Васил Друмев”. Сигурни сме, че където и да го отведе житейският му избор, той ще остане част от великотърновската шахматна школа, като разнася славата й далеч от пределите на родината”, коментира треньорката Светла Йорданова.

Тагове:

КОМЕНТАРИ