Елена и Димитър Дюлгерови (отпред вдясно) до зам.-кмета на В. Търново Снежана Данева, която им връчи златните медали м.г.

Трите деца от ловешкото село Дренов, които принудително бяха отнети от баща им заради това, че не ги е пускал на училище, се оказаха състезатели на Шахматен клуб „Етър” (В. Търново). Нещо повече – Димитър, Волен и Елена Дюлгерови са шампиони на страната и много перспективни шахматисти, но последните събития ще сложат край на кариерата им.

От вчера медиите в страната гръмнаха за скандала. Тримата били държани затворени в дома им години наред. Те имат и 19-годишна сестра. Четиримата никога не са посещавали училище и не са напускали дома си поради забрана на родителите им, обясни майката Елена Дюлгерова, която от 13 години работи в чужбина и в момента е в Англия. До преди месеци тя е била на страната на бащата Димитър Дюлгеров. Преди дни обаче сигнализирала, че бащата упражнява насилие върху децата и във вторник те били изведени от дома им и са били настанени в Центрове от семеен тип със заповед на дирекция “Социално подпомагане”.

Любопитното е, че Димитър, Елена и Волен не са били съвсем изолирани, тъй като двамата им родители са ги водили на тренировки и турнири, съобщи треньорката им в ШК „Етър” Светла Йорданова.

Димитър Дюлгеров е шампион за юноши до 16 г. индивидуално за 2012 г., шампион е и отборно, както и сестра му Елена, а Волен е трети в страната на блиц. Светла Йорданова заяви, че са много културни и възпитани и добре са се сработили с другите. Нито те, нито родителите им са създавали проблеми в клуба или на състезания. Това, че  са били малко странни го е отдавала на факта, че живеят в малко населено място.

Димитър Дюлгеров (вляво) с титлата на България до 16 г. индивидуално.

„Те са доста добри шахматисти, станаха шампиони на България с нашия клуб. Не мога са кажа, че съм забелязала нещо странно. От две години са при нас, малко случайно дойдоха в „Етър”, били са в ловешкия клуб, но не ги устройвали условията там. Не сме имали проблеми. Малко по-различни са, но го отдавахме на факта, че живеят в малко населено място”, заяви треньорката Светла Йорданова.

„Възпитани са и културни, добре се сработиха с останалите, не сме имали проблеми и с родителите. Водеха ги и двамата на състезания, изненадана бях, че майката е в Англия, защото тя присъстваше на почти всички състезания. Даже създаваха впечатления за много задружно семейство. Знаех, че не ходят на училище, това ми се видя малко странно. Знаех също, че родителите водят дела и се притесняваха да не им отнемат децата”, каза Светла Йорданова.

Тя е категорична, че шахматната им кариера ще приключи. „Те отиват в различни домове и не виждам как ще продължат да се занимават. Съжалявам, Димитър м.г. за първи път отиде на държавно първенство и стана шампион, това говори само за себе си.

Знаех от тях, че не са искали да имат контакти с обществото. Бащата никога не е правил скандали по турнирите, за разлика от много други амбициозни родители. Това е нелепа история, държавата да не се намеси досега. Мисля, че всички имат вина в случая”, сподели треньорката.

Тагове:

КОМЕНТАРИ