76898665_10218659440010073_1268247359393890304_n
Три от общо осемте купи спечелиха малките шахматисти на “Етър” в първия детски турнир по шахмат “Битката за Троян” до 14 години. Участваха 43 млади състезатели от страната, които играха на класическа контрола 60 минути +30 секунди на ход в 6 кръга. Турнирът бе валиден за международен рейтинг.

Етърци се представиха блестящо, като златни медалисти станаха Стилиан Ангелов до 14 години, Мартин Кънчев до 10 г. и Стефани Бижева за момичета до 10 г. Стилиан е шампион и в генералното класиране с максималните 6 точки и покачи рейтинга си с 20 т. Неговият брат Кристиан спечели сребърен медал с 4 т. Мартин Кънчев се завръща в международната ранглиста след отличното си представяне, той завърши с 4 т. без загуба. Шампионката до 10 г. при момичетата Стефани Бижева също финишира без загуба с 4 т. Николай Димитров е шести в групата до 10 г. Отлично представяне имаха и 8-годишните – Велислав Величков е четвърти, Петър Симеонов – пети, а Михаил Панайотов – седми.

Турнирът се организира от ШК “Кресим” (Троян) и съдействието на общината. През следващата година се планира и Габрово да се включи към веригата от детски международни турнири, провеждани в региона.

Междувременно в Асеновград се проведоха държавните първенства по ускорен шах и блиц за мъже и жени. В надпреварата, която бе в седем 7 кръга, се включи и треньорката на “Етър” Светла Йорданова. “Тази година, за съжаление, не успях да взема медал – записах две четвърти места (м.г. бях шампионка на блиц и трета на ускорен шах) сред 19 състезателки.

На ускорения шах стартирах с три победи първия ден, но втория последваха три ремита. В предпоследния кръг пропуснах да реализирам преимуществото си и с това отпаднах от борбата за титлата, което ми се отрази на играта в последния кръг. Първенството по блиц стартирах с две победи. В третия кръг загубих от бъдещата шампионка гм Маргарита Войска и за съжаление допуснах още една загуба от младата надежда фм Гергана Пейчева. Победите до края и 5 точки не бяха достатъчни за класиране в тройката”, обобщи Светла Йорданова.

Тагове:

КОМЕНТАРИ