169966083_2624858344479400_2981114383378037776_n

Велико Търново е на път скоро да се сдобие с тренировъчен терен с тревно покритие до стадион „Ивайло”, което е дългогодишна мечта на футболистите от представителния отбор и школата на „Етър”. В понеделник започнаха дейностите от страна на Община В. Търново по разрушаване коритото на бившата Ледена пързалка западно от спортния комплекс. След това ще бъде преместен и съществуващият трафопост, за да се освободи още площ за бъдещия футболен терен. Това ще позволи да стартира проектът, който ще бъде финансиран от Българския футболен съюз по програма на ФИФА за възстановяване на стари футболни терени.

Сагата с изграждането на игрище за тренировки на мястото на Ледената пързалка продължава вече 12 години и премина през различни варианти и проекти, които пропадаха по различни причини, показва разследване на “Велико Търново спорт”. Междувременно все пак бе завършено игрището до Спортно училище „Георги Живков”, което пое тренировките и мачовете на детско-юношеската школа и на дублиращия отбор. То е с изкуствено тревно покритие и осветление, а вече започна и изграждането на трибуни за 200 места.

Бившата Ледена пързалка бе разрушена още в средата на миналото десетилетие и още през 2009 г. бяха обявени намерения да бъде изграден тренировъчен терен. Нещата обаче зациклиха. Засипаният с отпадъци терен бе предоставен на плевенската фирма „Хоризонт-Иванов”, която спечели конкурс с намерение да строи подземен комплекс, върху който да направи изкуствено игрище с размери 100 на 70 метра. Изпълнителят обаче поиска отсрочка за реализиране на инвестиционните си намерения, мотивирайки се с кризата. Фирмата обаче така и не се възползва от 5-годишния срок за реализация на намерението, започнал да тече от февруари 2010 г. Инвеститорът трябваше да приключи с обекта до 36 месеца. По силата на договора с ВТОбС Общината трябваше да получи като обезщетение за дадения терен тренировъчното игрище. Оказа се обаче, че фирмата „забравила” да приложи разработка за терена, осветлението и оградата.

2-teren

За перипетиите през годините „Велико Търново спорт” писа неведнъж. На 16 октомври 2013 г. стана ясно, че при проверка на РДНСК на разрешението за строеж са открити 11 закононарушения. „Ще отменя разрешението си за строеж, което издадох на 24 септември за обекта, заяви тогава главният архитект на В. Търново арх. Николай Малаков. Според документите проектът е пълен с редица пороци и това е причината да бъде спрян от РДНСК. Липсва проект за укрепване на изкопи с вертикални стени, а на обекта ще се копае поне на 4 м, което означава, че има опасност за основите на съседните жилищни блокове. Няма разрешение от съседите за изкопите, които ще навлязат в техните имоти. Няма одобрен инвестиционен проект за изместване на трафопост. Това се налага, защото от терена трябва да бъдат изместени силови кабели на енергото. Тук минава и главен водопровод, който също трябва да бъде изместен. Това са дейности, които ще са за сметка на Общината, а не на инвеститора, коментира тогава арх. Малаков. По груби изчисления изместването на кабелите и водопровода щеше да излезе поне половин милион лева.

В одобрения инвестиционен проект инвеститорът “забравил” да приложи разработка за терена, осветлението и оградата…

В одобрения инвестиционен проект инвеститорът “забравил” да приложи разработка за терена, осветлението и оградата…

Кметът Даниел Панов стартира процедура и Община Велико Търново успя да си върне стопанисването на имота с площ от 10,3 декара. Това стана през пролетта на 2015 г. след изтичането на законовия 5-годишен срок.

Изготвен бе нов проект, който предвиждаше там да бъдат изградени два терена заедно със сектор за хвърляния. Единият терен трябваше да е с изкуствена трева и размери 89х62 метра, а до него и по-малък с естествена трева с размери 45х32 м. Проектът бе внесен в спортното министерство, но така и не видя бял свят. Той бе на стойност 3.2 млн. лв. Няколко спортни министри идваха на обиколки и даваха обещания, но ход на проекта не бе даден.

Вторият проект, който така и не можа да се осъществи.

Вторият проект, който така и не можа да се осъществи.

Междувременно с усилията на Община В. Търново теренът няколко пъти през годините бе почистван от отпадъци, бурени и храсти, бе подравнен, а пред спортните зали бе оформен паркинг и подход от страна на ул. „Йоновка”.

Няколко пъти теренът бе почистван от отпадъците - 2015 - 2017 г.

Няколко пъти теренът бе почистван от отпадъците – 2015 – 2017 г.

В крайна сметка бе изготвен нов идеен проект, този път за изграждане на затревено футболно игрище с размери 100х64 метра и обща затревена площ 105х70 м естествено покритие, както и необходимите за функционирането му съоръжения на техническата инфраструктура. Теренът ще има дренажна и поливна системи, ограда и т.н.

За целта Великотърновският общински съвет учреди на БФС безвъзмездно право на строеж за срок от 30 години върху терена. Той ще бъде вече финансиран от Българския футболен съюз чрез програмата на ФИФА за възстановяване на стари футболни терени. Трафопостът ще бъде преместен, за да се освободи още площ за футболния терен. Предвижда се изграждане на подпорна стена от страна на ул. „Йоновка“, за което също са осигурени средства.

„Проектът бе изготвен от арх. Николай Миладинов от Общината, БФС ще поискат разрешение за строеж, договорът, който трябва да бъде подписан между двете страни е готов. Ние започнахме да подготвяме терена, разрушаваме остатъците от Ледената пързалка, защото е необходимо да се отвори повече пространство откъм блоковете. Тук ще има подпорна стена, ще се оформи улица с около 37 места встрани от терена, за да може да се паркира удобно”, поясни директорът на ОП „Спортни имоти и прояви” Петко Павлов.

„Радваме се, че дойде моментът да започне изграждането на това тренировъчно игрище, което е много важно за развитието на футбола във Велико Търново – не само за мъжкия отбор, а и за цялата школа. Надяваме се да стане възможно по-бързо. Тренираме на различни места, като редуваме стадион „Ивайло” с терените в Дряново, Дебелец, дори и в Елена. Това затруднява организацията и са нужни много усилия от всички. Това е стара мечта от много години и както е било навремето, сега се надяваме всичко да се съсредоточи на стадион „Ивайло”, коментира административният директор на „Етър” Страцимир Тинчев.

Тагове:

КОМЕНТАРИ