Пореден успех през сезона регистрира Боксов клуб „Ивайло- 99”. На завършилия в Хасково ІІ кръг на държавното лично-отборно първенство по бокс за младежи (17-18 г.) Тинко Банабаков триумфира с шампионската титла. Близо 100 боксьори от 36 клуба премериха сили в надпреварата. Тинко Банабаков постигна три победи в при най-леките в категория до 49 кг и заслужено ликува със златния медал. В най-атрактивния мач от първия ден възпитаникът на Евгени Донев надигра с 11:6 Гюрсел Бос от „Светкавица”. Още в първия рунд Тинко размаза съперника с 6:1т. и с оглед на изявите му специалистите го причислиха твърдо сред фаворитите за първото място. На полуфинала 17-годиишният ученик в ПГЕ „Александър Попов” се наложи в три рунда с 9:7 т. срещу Шабан Димитров от Благоевград. Успехът прати Тинко на финал срещу Найхан Назифов от ЦСКА. В предишните две срещи помежду им победител излизаше боксьорът от София. В Хасково Банабаков се реваншира по убедителен начин за пораженията си в предишните два финала. Тинко игра разнообразно, нахъсано и още в първия рунд дръпна в резултата. После доигра мача си в шампионски стил и взе победата с 16:13 точки. Това е първи златен медал за Банабаков от държавен финал.

„Тинко доказа, че заслужава първото място. Не даде шанс на никой от съперниците си и подсказа на специалистите, че това е бъдещият титуляр в националния отбор в супер лека категория. Сега му предстои по-трудното, да се доказва винаги и да отстоява шампионската титла”, сподели Евгени Донев.

Банабаков тренира бокс в „Ивайло-99” едва от 17 месеца, а вече има пълен комплект медали от държавно първенство, както и едно второ място за купата на България. „Нямам кумир и не подражавам на никого. Искам да имам свой собствен стил на игра. Досега не съм викан в националния отбор, но мечтата ми е да участвам на европейското първенство тази година”, каза Тинко Банабаков, който не скри, че очаква в близките дни покана от националния селекционер. С решение на Управителния съвет на „Ивайло- 99” той бе награден с парична премия.

Неговият съотборник Николай Андреев имаше малшанс да се изправи срещу боксьор на ЦСКА, многократен медалист от републиканско и отстъпи с четири точки разлика в кат. 64 кг. Най- вероятно за следващото състезание Андреев ще се качи в по-горната категория до 69 кг.

Тагове:

КОМЕНТАРИ