10463066_672960306086196_8959863499446656168_n_1_

Отборът по хандбал на СОУ „Николай Катранов” участва в Световното училищно първенство по хандбал 2014 в Турция. То бе организирано от  Международната училищна спортна федерация (ISF) и се проведе в град Трабзон.

В тима влязоха състезателките Михаела Мусарлиева, Кристина Христова, Лора Сарандева, Диляна Димова, Магдалена Ботева, Милена Евтимова, Магдалена Бориславова, Антоанета Ангелова и треньорките Величка Плачкова и Милена Ангелова. Като ръководители групата придружаваха Димитър Сарандев и Генчо Стоянов.

В първенството участваха 22 отбора от цял свят. Нашите момичета изиграха 7 мача, в които постигнаха 4 победи и 3 загуби. Те спечелиха два пъти срещу състави от Сърбия, както и над отборите на Македония и Румъния, а загубиха от Бразилия, Словения и Хърватия.

В крайното класиране възпитаничките на СОУ „Николай Катранов” заеха 10-ото място. Победител в първенството стана домакинът Турция, следван от Словения и Унгария. В първенството участва още един български отбор – момчета от град Варна, които заеха осмо място.

Отборите бяха настанени в общежитията на Техническия университет, за които всички споделиха, че са много чисти, отстоящи на 50 метра от морето. Програмата включваше още подреждане на малки изложби за страните-участнички със сувенири и национални ястия, засаждане на дръвчета в парка, вечер на нациите, на която нашите момичета играха на сцената „Дунавско хоро”.

Интересна бе екскурзията до манастира, който всъщност е впечатляващата Трабзонска цитадела, построена от Комнините между две клисури. Зад нейните стени е черквата от Х в. Панагия Хризокефалос (Богородица със златната глава), която е най-важната градска църква в продължение на столетия. Най-голямата градска джамия – Чарши Джами, е построена през 1839 г. и е свързана с лабиринта на покрития пазар. Но най-известният византийски паметник в Трабзон от ХІІІ в. е черквата „Св. София”, която се намира върху зелен хълм над Черно море.

10478160_672960269419533_7690036992423272394_n

„За първи път нашият отбор се класира на Световно първенство и е много трудно да се опише чувството, което изпитваш, когато си част от нещо толкова голямо. Там имаше отбори от 22 страни. Организацията беше невероятна. Това беше едно изключително преживяване. Най-значимото и вълнуващо състезание, в което съм участвала досега”, сподели Кристина Христова.

„Това световно беше едно голямо предизвикателство за нас. Преди да заминем, тренирахме доста усърдно, за да можем да се представим на ниво. Бяхме 22 отбора и беше доста трудно да се класираме на 10-ото място. Всичко това ние постигнахме благодарение на многото ни труд в залата и на треньорите ни. На първенството всичко беше много вълнуващо, а най-силните емоции бяха след всяка наша победа. Не можехме да скрием радостта и сълзите си. Много сме разочаровани, че във финалния мач нещата се развиха по лош за нас начин и не можахме да вземем 9-ото място.

Организацията на първенството и престоят бяха на световно ниво. Имахме всичко осигурено, за да можем да се чувстваме добре. Всеки отбор си имаше водач, който говореше английски, така общуването беше по-лесно. Всяка група имаше микробус, с който да се предвижва до залата. Запознахме се с много други състезатели от различни страни. Всичко беше чудесно и аз съм много горда с нас и с нашето завоювано десето място. Казвам огромно благодаря на всички подпомогнали нашето пътуване!”, заяви Михаела Мусарлиева.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ