69336626_2374361535994129_1949279626073210880_n
Пред завършване е вече тренировъчният терен до Спортно училище “Георги Живков”. В понеделник започва полагането на изкуствената тревна настилка, което е и последен етап на работата по съоръжението. Сагата с изграждането на игрището продължи с години, но вече приключва и още към края на месеца младите футболисти ще имат чудесни условия за тренировки и мачове.

Първо бе изградена поливна система, като изкуствената трева не се нуждае от поливане, а само от оросяване в горещите дни. Направена бе и дренажна система – напълно завършено е насипването и подравняването на терена, като последният етап бе подравняване с помощта на лазерен грейдер. Във вторник от фирмата, която ще поставя тревата, направиха оглед на подравняването и останаха много доволни от качеството.

Двойна ограда опасва съоръжението, първата е ниска метална, монтирани са стълбовете и за високата ограда от плетена мрежа с височина 6 метра. Направен е и подходът от самото училище. Вече бяха монтирани стълбовете за осветлението – то ще става от четири стълба с по три прожектора всеки.

Тревната настилка вече е доставена във Велико Търново и от 9 септември започва полагането й. Тя е на холандската фирма “Едел грас” и е с по-високи технически характеристики от заложените в проекта, поясни управителят на ОП “Спортни имоти и прояви” Петко Павлов. С подобно покритие са и терените на Националната футболна база в Бояна. 50 мм е височината на стръковете, те имат и UV защита. 130 000 стръкчета има във всеки квадратен метър от тревната площ. След полагането на настилката последният етап от работата е пълнеж с гранули и кварцов пясък. Новото игрище е е със стандартни според футболните изисквания размери – 105/68 метра.

Проектът, по който се изгражда изкуственият тренировъчен терен до Спортно училище “Георги Живков”, бе финансиран от правителството със 700 000 лв. Има идея новото игрище да носи името “Трифон Иванов” в памет на големия защитник, който е и възпитаник на училището. Тепърва ще стане ясно дали тази идея ще се реализира. Очаква се теренът да е напълно готов най-късно до края на септември.

Новата придобивка ще подобри условията за подготовка както на близо 300 таланти от школата на “Етър”, така и на учениците от Спортното училище “Г. Живков”.

КОМЕНТАРИ