С мач между ветераните на ФК „Етър” и „Левски” (София) ще бъдат отбелязана 20-годишнината от шампионската титла на „виолетовите”. Двубоят обаче няма да е на 10 юни, както предварително бе обявено, а на 13-ти (понеделник) от 17:00 ч. на „Ивайло”.

Изборът на съперника на великотърновци не е случаен – те вдигнаха купата за първото място на 9 юни 1991 г. точно след мач срещу „Левски” в София, завършил 1:0 за „болярите”. Тогава „Етър“ записа името си със златни букви в листата с клубовете, ставали шампиони на страната. Това бе апотеоз на възхода на великотърновския тим, започнал в средата на 80-те години и донесъл преди това два пъти и бронзовите отличия.

С предстоящата среща между позастарелите звезди ще бъде отбелязана и друга кръгла годишнина – 40 от последния гол на Георги Аспарухов – Гунди, който вкарва на „Ивайло” на 13 юни 1971 г. „Тези две събития, свързани с нашия град, ще вървят и занапред ръка за ръка. Полагаме началото на подобна инициатива, тъй като тези неща не трябва да се забравят”, заяви на пресконференция днес председателят на великотърновския фенклуб „Гунди” д-р Мишо Михайлов.

Заради промяната в датата Красимир Балъков и Цанко Цветанов няма да могат да участват в мача, сподели основния инициатор на събитието Ангел Ганцаров. Същото важи и за Сашо Димов, но пък е възможно да дойде Ангел Червенков, който нямаше как да направи това на 10-ти. На този етап сигурни участници са Бончо Генчев, Георги Георгиев, Калоян Чакъров, Генчо Генчев, Сашо Христов, Георги Попиванов и Адриян Гайдарски. Очаква се да се включат и Цветомир Първанов, Петър Рашев, Румен Данков, Николай Арнаудов, Веско Василев, Антоний Балъков, Любчо и Явор Генчеви и др.

„Това е празник за футбола в града и страната. Очакваме двата отбора да кажат какви съдии искат, ако имат желание, и от чужбина ще им докараме”, заяви председателят на съдийската комисия към Зоналния съвет на БФС Стефан Чакъров. Той бе капитан на „Етър” в мача през 1971 г., в който Аспарухов отбеляза последния си гол. Трима от участниците в тази среща – Павел Панов, Стефан Павлов и Кирил Ивков, ще дойдат за предстоящия двубой, възможно е да присъстват и Наско Сираков, Емил Спасов и др.

Плакатите за събитието вече са готови, както и вестникът на Ангел Ганцаров „20 години ВИОЛЕТОВИ ШАМПИОНИ”. Община Велико Търново също участва в организирането на двубоя, като неин представител на пресконференцията бе зам.-кметът Йордан Грозданов, който може би ще се включи в интригуващия мач. Естествено, едно такова събитие няма как да мине без почерпка, която ще бъде в хотел „Аквая”.

Тагове:

КОМЕНТАРИ