На седмо място завърши великотърновската шахматистка Светла Йорданова в престижния международен турнир “Цветя на Средиземноморието”, който по традиция в навечерието на 8 март събра елитни състезателки от континента.

В 12-ото издание на турнира, който се провежда в Риека (Хърватска), участваха десет силни състезателки от Словения, Хърватска, Швеция, Германия, Македония, а международният майстор за жени Светла Йорданова за първи път получи покана за тази крайно престижна надпревара.

Великотърновката започна отлично в първия кръг срещу най-силната състезателка и впоследствие шампион на турнира гм Миряна Медич, но в самия край направи грешка и допусна загуба. Във втория кръг обаче Светла победи гм Ана Сребърнич от Словения, а в третия взе отлична победа с черните фигури срещу представителката на домакините Верена Саманич.

“За жалост фатален за мен се оказа четвъртият кръг на 6 март, когато имаше два кръга. Сутринта пропуснах да спечеля в отлична позиция срещу Ана Берке от Хърватска и следобяд вече разконцентрирана загубих и от друга хърватка – Лора Кукич”, разказа Светла Йорданова. Последва победа над Кармен Мраковчич (Хърватска), загуба от Инна Агрест от Швеция, а в 8-ия кръг само реми в добра позиция с гм Елена Партац от Македония и накрая равенство и с Шпела Орехек от Словения.

Така Светла Йорданова завърши участието си в силния турнир с 3 победи, две ремита и 4 загуби, което с актив от 4 т. й донесе седмата позиция. Първа е гм Миряна Мадич със 7т, колкото има и мм Инна Агрест. “Не мога да съм доволна, защото изпуснах три спечелени позиции и можеше да бъда далеч по-напред. Това е 12-ото издание на турнира, беше отлично организиран. За първи път имаше надпревара и за девойки. Това е един от малкото женски кръгови турнири, организира се от местната община. Само в Риека имат 7 клуба, този бе един от най-хубавите в Европа. Шахматът там е много развит”, разказа мм Светла Йорданова.

Сега й предстои заедно със съпруга й Николай Йорданов да бъдат съдии на европейското първенство за мъже, което предстои от 20 до 31 март в Пловдив. Главен съдия е Здравко Недев, очаква се първенството да бъде изключително силно. От 6 април пък отново в Пловдив започват държавните първенства за деца и юноши от 8 до 18 години.

Тагове:

КОМЕНТАРИ