Великотърновската треньорка по шахмат Светла Йорданова този месец официално ще бъде утвърдена за треньор на ФИДЕ (Международната федерация по шахмат). Тя положи успешно изпитите през ноември в Марибор (Словения). Само трима треньори от България имат това престижно звание, в това число – световната шампионка Антоанета Стефанова.

“През тази година смятам да пропусна финалите за жени след 15 г. участие в тях и ще огранича участията си като цяло. Смятам да се концентрирам върху треньорската дейност и съдийството”, коментира мм Светла Йорданова. Преди това обаче тя заминава утре за Гърция, където ще участва в турнира за клубната купа със своя отбор “Каламата”. Надпреварата е до 13 януари.

В първите дни на този месец в София пък се проведе турнирът “Полипост” за купата на България. Състезанието се организира от клуб “Ивис плюс” и бе разделено на две възрастови групи – до 10 и до 14 години. Момчета и момичета играха смесено, но с отделно класиране накрая в групи до 8, 10, 12 и 14 г., разделени и по пол. Контролата за игра бе 50 минути плюс 10 секунди на ход със задължително записване на партията.

ШК “Етър” се представи отлично в лицето на Волен Дюлгеров до 14 години. Великотърновецът събра 5.5 точки от седем възможни. Това му позволи да заеме 2-4 място, но за жалост по допълнителни показатели остана без медал. Общо участваха 153 шахматисти – 76 състезатели до 14 г. и 77 при по-малките, което бе и рекорд по масовост на турнира.

Тагове:

КОМЕНТАРИ