47163751_10156781751122641_6881237297019224064_n
Международният майстор за жени по шахмат Светла Йорданова стана шампион на България по блиц. Държавните първенства за мъже и жени по ускорен шах и блиц се проведоха в Дупница, като турнирната програма започна с надпреварата по блиц, в която участваха 48 състезатели. Те играха смесено с отделно класиране. Турнирът бе в 9 кръга на контрола 3 минути плюс 2 секунди на ход. В първенството участваха четирима великотърновски състезатели – по двама от ШК „Етър“ и ШК „Асеневци“.

Светла Йорданова завърши със 7 точки, като кръг преди края си беше осигурила титлата, тъй като имаше победа в личната среща с пряката си конкурентка Надя Тончева. Общо великотърновската състезателка и треньорка е 4 място в генералното класиране.

„Започнах турнира колебливо с 1,5 точки от 3 кръга, но постепенно влязох в ритъм. Допуснах само една загуба от бронзовия медалист при мъжете Петър Савов и две ремита. Завърших с серия от 4 победи, включително срещу поставените под №1 и 3 в листата фм Кирил Бадев и мс Любомир Данов. Основната ми цел беше да спечеля титла в поне едно от първенствата и я постигнах. Блицът ми е любима контрола и за втори път печеля титлата. За съжаление няма да участвам на предстоящото европейско първенство по ускорен шах и блиц, което започва сред броени дни в Скопие”, коментира Светла Йорданова.

Втора с 6 точки се класира младата надежда Надя Тончева (ШК „Левски“ София), следвана от легендата в българския шах жгм Маргарита Войска („Локомотив“ Пловдив) с 5 т.

Представителят на ШК „Асеневци“ 13-годишният Лъчезар Колев изненадващо записа седмо място с актив от 6 точки. Той победи в последните 3 кръга и това го изведе на по-челна позиция. При мъжете ШК „Етър“ бе представляван от мс Николай Йорданов, който стартира с 4 победи и загуби в по-добра позиция от бъдещия шампион Алекси Йовчев от ЦСКА. В крайното класиране е на осмо място с 5,5 точки. Фм Даян Нинов от ШК „Асеневци“ е 15-и .

Ден по-късно бе и шампионатът по ускорен шах в 9 кръга на 15 минути плюс 5 секунди на ход. Програмата бе доста натоварена и изискваше не само шахматни умения, но и физическа издръжливост. При жените Светла Йорданова отново влезе в призовата тройка, този път с бронзов медал. Тя завърши с 5 победи и 4 загуби. Шампионка стана Маргарита Войска (6,5 т.), следвана от Гергана Пейчева от ЦСКА (6 т.). При мъжете Даян Нинов е осми с 5,5 т., Николай Йорданов е 12-и със същия актив, а Лъчезар Колев е на 21 място с 4 точки.

47382911_10215988373715085_6175244406992404480_n

Междувременно в Пловдив се проведе национална купа за деца до 8 и 10 г. (А турнир). Тя бе съпътствана от турнир за по-начинаещи деца в същата възраст (B турнир) и за участници до 12, 14 и 16 години (C турнир). Те бяха в 6 кръга на контрола 30 минути плюс 30 секунди на ход, като играха смесено момичета и момчета с отделно класиране по възраст и пол.

В турнир А 9-годишната Стефани Бижева от ШК „Етър“ спечели бронзов медал при момичетата с 3,5 т. Стефи бе 19-а в стартовия списък от 52 деца, тя игра само с момчета. Стартира отлично в първите 3 кръга с 2,5 т., като ремизира с представителя на Бургас Иван Иванов (? 4 по рейтинг). Вторият турнирен ден донесе тежък жребий за нашата представителка и тя срещна последователно с черни фигури Божидар Тилев и Николай Желев, поставени под номер 2 и 1 в списъка. Въпреки двете загуби, Бижева се мобилизира и спечели решителния последен кръг. Добрите допълнителни показатели й отредиха трето място.

„Стефани Бижева е миналогодишна държавна шампинка при момичетата до 8 г. Тази година много успешно се представя в по-горната възрастова група. Доказателство е и този пореден медал, който завоюва. Целите при нея са високи и се надявам да работи все така упорито“, коментира Светла Йорданова.

В Белград пък бе 32-ото издание на традиционния открит турнир, в който участваха 138 състезатели от 12 държави. В турнира се включиха представителят на „Етър“ гм Мариан Петров и 11-годишният Никола Кънов („Елит“ София). Мариан не бе в най-добрата си форма, като завърши с 6 точки на 19-о място. Стартира с 3 поредни победи, но в средата на турнира допусна две загуби и реми. Победителят в турнира Михайло Радованович от Сърбия всъщност е само с 1 точка повече.

Младата надежда на българския шахмат Никола Кънов, с когото работи екип от великотърновски треньори, се представи отлично. Той стартира с впечатляващите 3,5 т. от 5 кръга. В следващия направи великолепна партия с мм Саша Величкович от Сърбия и бе на крачка от победата, но в цайтнота направи грешка и загуби. Седмият кръг обаче му донесе важно реми, с което мина текущо ело 2000 и покри нормата за кандидат майстор, а общо от турнира покачи рейтинга си с 68 т. Въпреки загубите в последните два кръга, Кънов спечели златния медал в категория до 12 г.

Тагове:

КОМЕНТАРИ