Състезателят на Годжу карате клуб “Алеко” Стефан Петков е Спортист № 1 на Община Свищов за 2012 г. Роденият на 7 декември 1994 г. в Свищов каратист за втора поредна година печели класацията в крайдунавския град. Най-добрите спортисти на Общината за 2012 г. бяха определени от специална комисия, включваща спортни деятели и общественици.

Комисията определи петте най-добри състезатели на база на техните спортни постижения на международни и национални състезания. През настоящата година Стефан Петков спечели златен медал на кумите на европейското първенство в Букурещ. В национален мащаб той стана шампион на кумите за младежи, втори е на ката отборно и трети на ката индивидуално. При мъжете на републиканското първенство взе бронзови отличия на ката индивидуално и отборно. За националната купа е първи на кумите за младежи и мъже, победител на ката отборно за младежи, сребърен медалист отборно за мъже и взе бронзов медал индивидуално на ката.

Състезателят на клуба по силов трибой “Олимпия” (Морава) Александър Петров, който е бронзов медалист от световното първенство, зае второ място в класацията. Трети е друг каратист Антонио Славков, завоювал бронзово отличие от европейското първенство в Букурещ. На четвърто място е националната състезателка по хандбал Лора Сарандева. Тя е капитан на националния отбор девойки, който стана балкански шампион и е голмайстор на първенството с 19 попадения.

На пета позиция бе класиран лекоатлетът Стефан Алтънов. Негов треньор бе починалият в началото на годината почетен гражданин на Свищов Желю Замфиров. През сезона Алтънов зае второ място в многобоя при мъже на държавното индивидуално първенство. Комисията определи по азбучен ред следните спортисти с високи постижения през годината – Борислав Борисов (силов трибой), Георги Георгиев (лека атлетика), Георги Марков (хокей на трева), Даяна Ангелова (хандбал), Емил Иванов (карате), Магдалена Ботева (хандбал), Миглена Кунчева (джудо), Невин Хасанова (джудо), Радосвет Чанов (футбол) и Цветелина Генчева (карате). Двама спортисти бяха отличени за добро представяне през годината – Велизар Якимов (тенис на маса) и Преслава Маринова (баскетбол).

КОМЕНТАРИ