IMG_5701

Спортното училище във Велико Търново още това лято вероятно ще получи името “Георги Живков”. Това бе обявено на пресконференция на комитета “Сава Муткуров”, на която присъстваха проф. Георги Камарашев, проф. Милко Палангурски, проф. Михаил Харалампиев и Венелин Иванов, както и директорът на Спортното училище Снежина Михова.

Бе представена биографията на Георги Живков, написана от сестра му Вела Благоева (Живкова), а повод на издаването на книгата е датата 25 юни, на която през 1977 г. Георги Живков става първият кмет на Търново в неговата следосвобожденска история. Биографията разкрива слабо познати досега факти за една епохална личност – революционер, просветен деец, издател, дописник, учител, директор, кмет, министър, регент, основоположник на спорта…

“За спортната дейност на Георги Живков разбрахме от новата книга на Ангел Ганцаров. Оказа се, че Живков е основоположник на спорта в България – през 1893 г. като министър на просвещението той е в Лозана, където е впечатлен от спортните преподаватели и съдейства в България да дойдат десет швейцарски педагози. Те полагат у нас основите на футбола, гимнастиката и ред други спортове”, разказа Венелин Иванов.

Инициативният комитет Спортното училище да приеме името “Георги Живков” е организирал подписка, в която са се включили 250 души, сред които треньори, деятели, офицери, четирима почетни граждани на В. Търново – Бончо Генчев, Антоанета Селенска, арх. Чолаков и Благовеста Факирова.

IMG_5695

Официалното предложение бе връчено на директора на училището Снежина Михова. “Името на Георги Живков трябва да бъде реабилитирано и това ще бъде чест за нас. Той е направил много и за спорта, и за учителското съсловие”, заяви г-жа Михова, като уточни, че предложението ще бъде внесено на учителския съвет, който ще се събере на 28 юни. Ако то бъде гласувано “за”, ще бъде внесено на кмета Даниел Панов, който да го внесе за гласуване в Общинския съвет, а оттам – в РУО и при министъра на образованието. Процедурата изглежда тромава, но при единомислие всичко може да стане факт още в рамките на месец-два и за 1 септември Спортното училище да започне учебната година с името “Георги Живков”. Има идея бъдещият спортен комплекс до училището да носи името “Трифон Иванов”, като за това е необходимо само решение на Общинския съвет, добави проф. Георги Камарашев.

Любопитното е, че когато намерението стане факт, две великотърновски училища в кв. “Бузлуджа”, които са съвсем близо едно до друго, ще носят имената на брат и сестра – Георги Живков и Вела Благоева.

0001

КОМЕНТАРИ