20200414_141413

Спортното училище в старата столица днес по традиция отбелязва Деня на българския спорт и своя патронен празник. Датата е свързана с патрона на учебното заведение – Георги Живков, който като министър на народното просвещение през 1894 г. довежда от Швейцария десет гимнастици и полага основите на организираната спортна дейност у нас. Тъй като рождената дата на бележития търновец е неизвестна, Педагогическият съвет единодушно решава да чества патронния празник на училището на 17 май.

“Тази година нашият празник ще бъде отбелязан виртуално. Спортно училище “Георги Живков” изгражда и моделира характери, като нашата мисия е не просто да “запалим” децата да спортуват, а да ги подготвим за предизвикателствата по пътя към призовите места. Надяваме се на 1 септември да открием новата учебна година така, както сме го правили винаги и всички да се завърнем заедно в класните стаи”, сподели Снежина Михова. Тя допълни, че по предложение на Педагогическия съвет на училището тогава ще бъде организирано и тържественото изпращане на тазгодишните абитуриенти.

Предложението патрон на Спортното училище да стане Георги Живков идва през 2019 г. от комитета “Ген. Сава Муткуров”. След преминаване на съответните процедури, със заповед на просветния министър, от 1 септември 2019 г. училището приема името Георги Живков. Освен основоположник на спорта в България, възрожденецът е първият кмет на Търново, два пъти министър на просвещението и три пъти председател на Народното събрание. Той е съратник на Левски и Раковски, а по-късно участник в организацията на Априлското въстание.

В Спортно училище “Георги Живков” днес се обучават близо 300 ученици от 5-и до 12-и клас, които тренират 9 вида спорт – бадминтон, баскетбол, борба, волейбол, конен спорт, лека атлетика, плуване, футбол и хандбал. Те са картотекирани в 12 спортни клуба във Велико Търново. Възпитаниците на училището завършват обучението си с професия помощник-треньор по съответния вид спорт. Училището е част от престижната Програма за училища посланици на Европейския парламент в България.

През тази учебна година училищната сграда е изцяло реновирана по проект Оперативна програма “Региони в растеж”. Дейностите за подобряване на енергийната ефективност включват външно саниране, подмяна на дограмата и отоплителната инсталация. Извършен е ремонт на общежитието и разширяване на неговия капацитет. Обновени са класните стаи, спортният център и плувният басейн. Община Велико Търново през месец септември изгради футболно игрище, носещо името на футболната легенда Трифон Иванов. От около месец на фасадата на училището беше изографисано 7-метровото пано с лика на Георги Живков, което е дарение от Комитета “Ген. Сава Муткуров”. То е изрисувано от сестрите Невена и Евгения Лефтерови и Нина Ковачева-Маринова.

Николай ВЕНКОВ, „Янтра ДНЕС“

КОМЕНТАРИ