Конно-спортната база в Арбанаси и клуб “Калоян-92” отново ще бъдат домакини на държавно първенство по всестранна езда след 9-годишно прекъсване. Шампионатът ще бъде за деца, юноши старша възраст и мъже, категория N млади коне, съобщи президентът и старши треньор на клуба по конен спорт мс Михаил Костов.

Около 50 коня с 20 състезатели, представители на 15 клуба от страната, ще участват в надпреварата този уикенд – от 26 до 28 октомври.

“Всестранната езда е една от най-трудните дисциплини в нашия спорт. Тя ще бъде тридневно изпитание, като първия ден е обездката, на втория -крос в пресечена местност, а накрая – конкур-ипик (прескачане на препятствия). Изисква специално трасе, за което ни помогнаха общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и дори Габрово”, сподели Михаил Костов.

Треньорът изрази притесненията си единствено от това, че плацът за препятствия още не е готов. Това ще създаде малък проблем за участниците, но надеждите са догодина да е напълно завършен и Арбанаси да поеме и международен турнир по всестранна езда. Последният подобен е бил също преди 9 години.

Държавният шампионат започва в петък по обяд с техническата конференция, а от 14:00 ч. е стартът на обездката. В събота от 9:00 ч. е началото на една от най-интересните дисциплини – кросът, а в неделя от 10 ч. е конкур-ипикът. Кросовото трасе е на отлично ниво, увери Мишо Костов. Дължината е 1200 м за деца, 3200 м за юношите, 2400 м за клас N млади коне, 3600 м за 1 звезда и 4000 м за 2 звезди.

“Кросът е рискова дисциплина, защото препятствията са неподвижни – дънери, канави, храсти, но пък е много зрелищен и ще се хареса на публиката”, заяви Кольо Дамянов – член на Управителния съвет на клуба. Има подготвени 34 бокса и 18 полубокса за конете.

Домакините от “Калоян-92” ще участват с 18 коня и осем жокеи, като амбициите са поне за две шампионски титли. С най-големи шансове при децата е Ива Миткова, при юношите Тодор Киров, а при мъжете – Мирослав Илиев. Силната конкуренция идва от двама бивши състезатели на клуба -Иван Добрев, който сега се състезава за Плевен, юношата Александър Красимиров, в момента в Русе, както и Калоян Добрев при децата.

Интересът към конния спорт е голям, като интересното е, че при децата повечето желаещи за момичетата, споделиха организаторите. От тази година във възобновеното Спортно училище вече 8 деца се обучават в този спорт в 5, 6 и 8 клас.

“Искам да благодаря на федерацията, че ни възложи домакинството на държавно първенство след 9 години прекъсване. То е повод да покажем нашето ниво и че ни е необходима тази помощ на Общината. От страна на кметството в Арбанаси клубът винаги е имал подкрепа. Показва и възможностите на клуба да се справи през 2013 г., когато са готови двата плаца, и с международния турнир”, заяви кметът на Арбанаси Тошо Кръстев и завърши с пожеланието титлите да са не две, а дори три.

Свободен вход за публиката и традиционната скара са допълнителен стимул за публиката да види зрелищната надпревара през уикенда.

КОМЕНТАРИ