Не "Беркут", а Бейрут... Цанко Цветанов се чуди какво става, а домакините изнасят хвърлените предмети от терена...

„Ботев” направи всичко възможно да съкрати дистанцията си от „Етър”, като би с 3:1 в скандален мач, игран в Брестник. Това, което се случи на стадион „Беркут”, по-скоро приличаше на Бейрут…

За да могат домакините да стигнат до победата, реферът Таско Тасков (преди време „заклал” етърци и срещу „Славия” за купата) направи каквото трябваше – 3 червени картона за гостите, тотално подпиране на „Ботев”, не прекрати мача при ударен и повален на земята старши треньор на „Етър”, а както се оказа – и сам удрян на почивката в тунела.

„Ботев” започна настървено и до 15-ата минута тотално владееше инициативата. Още в 3-ата минута при съмнително за засада положение Диян Христов бе изведен отдясно, напредна и прехвърли неудачно вратаря Цанков и вратата на етърци. Последва центриране на Димо Атанасов от фаул и опасен удар с глава до гредата, а в 12-ата минута след центриране от корнер Домакинов опасно би до гредата.

„Виолетовите” чакаха своя миг и в 15-ата минута имаха първата чиста ситуация – Русков напредна съвсем сам отляво и излезе срещу вратаря, но вместо пас към Идриси, предпочете да бие и вратарят Хр. Иванов спаси с крак.

Последваха нови опасни атаки на „Ботев” и в 24-ата минута удар на Христов бе изваден от Цанков в корнер, а отново вратарят на етърци извади коварен удар на домакините.

Скандалът дойде в 32-ата минута. След атака на Станкев, в която можеше да открие резултата, но подаде неточно, последва нова атака, завършила с удар, избит от Емил Аргиров с ръка от голлинията. Реферът Таско Тасков отсъди логичната дузпа и червен картон за виновника. От бялата точка Христо Господинов откри – 0:1 за „Етър”! От този момент стана страшно – към терена заваляха десетки бутилки, запалки, седалки и дори каса от бира, димки, монети и какво ли още не.

Цанко Цветанов лично занесе една от бутилките на четвъртия съдия Владимир Овчаров, който обаче въобще не реагира. Треньорът на етърци бе обстрелван с предмети, заливан с вода от побеснелите зрители. Тъкмо играта бе подновена от центъра, и бутилка с вода удари Цветанов в главата и той падна на пистата. Мачът бе спрян и реферът Таско Тасков дойде, поогледа се и реши да го продължи. В това време щабът на „Етър” се съветваше дали да не извади отбота от терена, но за такова действие следват жестоки санкции от БФС. Червен картон получи Калоян Чакъров, който просто попита реферите осъзнават ли какво правят…

Това обаче бе само началото. В 43-ата минута Александър Русков бе съборен и остана да лежи на терена. Върху него връхлетяха петима играчи на домакините, които започнаха да го дърпат, бутат и ръгат. Падналият Русков отхвърли с лакът ръката на вратаря Христов и моментално получи червен картон от рефера. В последната минута бруталан фаул срещу Идриси бе свирен в обратната посока и вече стана ясно накъде отиват нещата.

В интерес на истината „канарчетата” бяха далеч по-опасният отбор и започнаха втората част още по-настървено. Първо удариха греда, а в 52-ата минута неотсъден чист фаул срещу Димов доведе до атака на „Ботев”, при която Цанков спаси чист гол срещу Александров. Силно за домакините играха Кривия и Димо Атанасов. В 54-ата минута Ивайло Русев изпусна нападател срещу вратаря и го задържа, за което също получи червен картон. От фаула Сашо Александров майсторски изравни и хвърли публиката в делириум.

„Етър” остана с 9 души, а в центъра на защитата заигра Томаш. Домакините се вдигнаха на щурм и в 62-ата минута пак Александров бе изведен в коридор сам срещу Цанков и вкара за 2:1. Домакините бяха много агресивни и на няколко пъти им бяха спестени картони от рефера. В 73-ата минута резервата Петър Атанасов с прехвърлящ удар покачи на 3:1. В игра за етърци последователно влязоха Макенджиев, Кямил и Караиванов, но мачът вече се доиграваше. „Болярите” опитаха да върнат поне едно попадение, но домакините изпуснаха още чрез влезлия Курдов, а реферът, за да замаже стореното, започна да компенсира с жълти картони за домакините.

Обстановката на мача бе под всякаква критика. Агитката на гостите бе пратена зад една от вратите. Официалните гости от „Етър” пък гледаха мача сред домакините и там нямаше никаква охрана. На видеооператора на етърци не бяха предоставени никакви условия и в почти всички скандални ситуации се виждат само гърбове на пловдивски зрители… Срещата се охраняваше от частна фирма. След мача стана ясно, че реферът Таско Тасков е ударен на почивката в тунела от човек от домакините, като това е заснето от охраната и видяно от хора от щаба на „Етър” и треньора Цветанов.

Крайно неприятно впечатление направи четвъртият съдия Вл. Овчаров, който не само си позволи да забрани на Цветанов да става от пейката, но се държеше като човек от щаба на домакините.

След мача от „Етър” вписаха в протокола, че следва жалба от клуба, като предстои обстойно да опишат претенциите си. Каквото и наказание за „Ботев” да последва, загубата обаче е факт и дистанцията на „виолетовите” на върха бе скъсена. Отборът отново ще има наказани състезатели (Русков и Русев), а се нуждае от задължителни победи в следващите мачове, за да съхрани шансовете си.

„Ботев“: Хр. Иванов, Аргиров, Бонев, Домакинов, Димитров, Рахов, Огнянов, Александров, Йордан Христов, Д. Атанасов, Д. Христов.

„Етър“: Цанков, Гайдаров, Русев, Томаш, Йорданов, Димов, Петров, Станкев, Господинов, Русков, Идриси.

Тагове:

КОМЕНТАРИ