Mr.-Silvio-Danailov

Силвио Данаилов вече не е президент на родната федерация по шахмат. Той е подал оставка на последното заседание на БФШ в Монтана, която е приета с пълно единодушие от членовете на Управителния съвет.

В-к “Янтра ДНЕС” разполага с официалния протокол от заседанието на Българската федерация по шахмат, в който основните точки са за проведените полуфинали на държавните първенства за мъже и жени и финалите за юноши и девойки. В последна точка “Разни” обаче е депозирана молба от шефа на БФШ Силвио Данаилов Бояджиев за прекратяване на функциите му на президент на федерацията.

“С гласуване – 8 гласа „за” уважава молбата на Силвио Данаилов Бояджиев за прекратяване на функциите му на Президент на Българска федерация по шахмат”, гласи официалното решение на управата.

За изпълняващ функциите също с пълно единодушие е натоварен вицепрезидентът Иван Генов след негово съгласие. На следващото заседание на Управителния съвет ще бъде насрочена дата за провеждането на Общо събрание на Българска федерация по шахмат. Иван Генов е депутат от Враца от БСП и бивш шеф на АЕЦ.

През септември м.г. Силвио Данаилов получи 18-месечно наказание от ФИДЕ. Етичната комисия към международната федерация му забрани да заема каквито и да е длъжности в рамките на ФИДЕ. Освен това той нямаше право да участва в каквито и да е събрания на организацията, като можеше да изпълнява функциите си като президент на българската федерация единствено на територията на България, но не и в отношенията й с всички други свързани с ФИДЕ организации.

Наказанието е свързано с нередности около провеждането на европейското първенство за младежи в Будва, Черна гора през 2013 г. По това време Данаилов оглавяваше Европейския шахматен съюз (ЕШС).

Тагове:

КОМЕНТАРИ