Четирима великотърновски шахматисти взеха участие в най-силния турнир по шахмат в Европа за годината, проведен на Златни пясъци. Той бе с награден фонд от 50 300 евро и премина под патронажа на Силвио Данаилов – президент на Европейския шахматен съюз и Българската федерация по шахмат. Лично министърът на спорта Свилен Нейков и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова откриха Европейския шахматен дом в курорта, където се проведе и най-големият открит турнир в историята на българския шахмат. Двамата направиха и демонстрационна партия.

В мащабното международно състезание “Grand Europe Open” участваха 224 състезатели от 34 държави от 5 континента. Най-малкият състезател бе на 9 години, а най-възрастният – на 75. Сред участниците имаше 56 гросмайстори, 46 международни майстори и 20 ФИДЕ майстори. Турнирът се проведе по швейцарска система в 9 кръга и контрола за игра 90 мин+30 сек на ход на състезател. Главен съдия бе Владимир Шакотич от Сърбия, а в екипа бе и търновският съдия Николай Йорданов.

Почти всички национални състезатели взеха участие във форума, с изключение на топ играчите Антоанета Стефанова (завоювала по същото време нова титла за България от световното по ускорен шах в Батуми) и Веселин Топалов.

Победител в турнира изненадващо стана 17-годишният китайски гросмайстор Шанглей Лу. Той надигра поставения под №1 Акопян в последния кръг и със 7,5 точки еднолично грабна приза от 6000 евро. Общо бяха раздадени 95 награди в отделните категории. Най-добре представилият се българин бе гм Кирил Георгиев, който завърши 14-и.

Най-добре от търновските шахматисти се представи ммж Светла Йорданова, която завърши с 5 т. и дели 1-9 място сред жените. Треньорката в ШК “Етър” спечели 4-а награда за рейтинг до ELO 2200 в размер на 250 евро и повиши своя коефициент с 30 точки. Най-хубави победи тя постигна срещу Саша Йевтич (Сърбия) и Михаела Фойшор (Румъния). Непосредствено преди турнира Йорданова бе главен съдия на Европейското първенство за железничари в Албена и зам.-гл. съдия на Открития турнир “Албена Мастърс”.

Отлично на 1-ия Европейски опен турнир в Златни пясъци се представи и държавният ни шампион до 14 години Емил Стефанов.
“Емо постигна 3 т. срещу съперници с по-висок рейтинг. Малко не му достигна да се пребори за награда в групата до 16 год., но натрупа безценен опит. Предвид стартовия му номер 197 извади труден жребий, но се бори равностойно в повечето партии. Емо победи Искрен Димов и Роман Шахматов (Казахстан) и ремизира с преподавателя в НСА мс Радислав Атанасов и Исмаил Ибрахим (ОАЕ)”, разказа Светла Йорданова
От името на ШК “Етър” тя изказа благодарност на фирмите “Алекс ОК” и “Тремол” ООД за оказаната финансова помощ за това участие.

Международният майстор Радослав Димитров (ШК “Булмекс”) стартира отлично с 3,5 точки от 4 кръга и бе близо до покриване на норма за гросмайстор, но в 5 кръг загуби от бъдещия шампион Шанглей Лу. Последваха загуби и от Гуила Жабо (Рум) и Ноаман Омар (ОАЕ) и в крайна сметка завърши с 4,5 т. Неговият по-голям брат мм Павел Димитров (ШК “Булмекс”) финишира с 4 т .

Тагове:

КОМЕНТАРИ