IMG_9175

IMG_9172

Емил Стефанов (на горната снимка вляво) и Ива Пенчева ( на долната снимка вдясно) станаха държавни вицешампиони.

Чудесен успех записа ШК „Етър” в държавните първенства по класически шах до 20 г. за юноши и девойки, на които беше домакин. Ива Пенчева и Емил Стефанов станаха вицешампиони на България и се окичиха със сребърните отличия. Надпреварата се проведе в основно реновирания шах клуб в Спортен комплекс „Ивайло”.

Общо 19 състезатели спориха за титлата при юношите и 10 при девойките. Шампион за юноши до 20 г. стана Ради Данов от ШК „Юри Бендерев” с 6,5 точки. В седемте си партии той записа 6 победи и само едно реми и грабна златния медал. Много силно бе представянето на Емил Стефанов от ШК „Етър” който спечели 5 победи, едно реми и една загуба и завърши в крайното класиране с 5.5 точки, което му донесе вицешампионската титла. Трети е игралият преди време за „Етър” Димитър Дюлгеров с 5 т., сега състезател на ШК „Михаил Тал” (Червен бряг).

Шанс за изява в първенството получиха и няколко от младите таланти на великотърновския клуб. Мартин Тодоров, Никола Николов, Стефан Тодоров и Кристиян Ангелов извоюнаха по 4 т. По три взеха Дамян Калбанов, Стилиян Ангелов, Слав Чамурков, Цветомир Иванов и Веселин Чамурков.

Великотърновката Ива Пенчева се пребори за вицешампионската титла при девойките до 20 г. Любопитното бе, че поставената под № 1 Мария Васова от „Асеновец” не успя да защити позицията си и остана едва четвърта. Доника Шивачева от „Тунджа” стана шампион с много силно представяне и актив от 8,5 т., извоювани от осем победи и едно реми. Ива Пенчева от ШК „Етър” е със среброто, събрала 7 т. от шест победи, две ремита и едва загуба. Тя изпревари третата Николета Господинова от ШК „Георги Даскалов”, която е също със 7 т., но със загуба от Пенчева в директния двубой. Шеста е етърката Мария Калбанова с 5 т., седма Радост Радкова с 3 т.

Шампионите в класическия шах при юношите и девойките Ради Данов и Доника Шивачева придобиха право на участие на световното първенство в Индия, както и съответно в държавния финал за мъже и жени.

IMG_9179

„Като условия предоставихме най-доброто, което ШК „Етър” може да предложи, благодарение и на прекрасната напълно реновирана зала, която ни е предоставена по договор с ОП „Спортни имоти”. Като домакини сме доволни – два сребърни медала, което никак не е малко. Като съдия съм доволен от дисциплината. Участваха половината от силните младежи от страната, победителите спечелиха с огромна разлика, допускайки само по едно реми. Доника вече има квота за държавното за жени от полуфинала в Пловдив, а Ради също се класира за финала при мъжете. От 7 август в Индия е световното първенство, двамата придобиват право на участие, дано се подготвят качествено и имат финансовата възможност да участват”, коментира главният съдия на държавните първенства Николай Йорданов.

Надпреварата в спортния комплекс „Ивайло” продължава от днес с държавните първенства по ускорен шах и блиц.

Тагове:

КОМЕНТАРИ