69 деца от цялата страна участваха в първия детски турнир за купа „Момина крепост”, провел се на Ксилифор. Участниците бяха разделени в две групи: „А” турнир за деца до 12 и 14 г. и „Б” турнир за деца до 8 и 10 г. Организатор на събитието бе местният шахматен клуб „Асеневци”, в лицето на своите треньори Цвета Галунова и Даян Нинов.

„Близо 70 деца е много добра бройка за първо издание. Доволни сме от представителите на нашия клуб, които успяха да спечелят много медали във всички категории. Дори децата, които започнаха тренировки с нас от тази година, се представиха отлично и взеха първите си медали. Искам да благодаря на нашия домакин в комплекс „Момина крепост” Георги Димитров, който ни предостави отлични условия за провеждането на турнира. Благодаря и на г-н Венцислав Спиридонов, председател на Общинския съвет на Велико Търново, който лично връчи наградите на победителите и се запозна с най-силните ни деца”, коментира Даян Нинов, председател на ШК „Асеневци”.

dav

dav

Победител в „А” турнира с 6,5 от 7 т. стана представителят на ШК „Асеневци” Лъчезар Колев. В „Б” турнира триумфира гостът от Бургас Николай Желев с 6,5 от 7 т. При 8-годишните победиха Красен Грудов и Стефани Бижева. При 10-годишните първите места отидоха при Николай Желев и Нора Рашева. При 12-годишните със златото се окичиха Лъчезар Колев и Радост Радкова. При 14-годишните спечелиха Емил Тилев и Детелина Христова.

За децата от школата на „Асеневци” имаше и допълнителни награди: при първокласниците първи е Милен Цанов, при второклсниците победи Веселин Маринов, при третокласниците – Атанас Атанасов, а при четвъртоклсниците – Берк Ружди. Най-добре представило се дете от клона на „Асеневци” в Павликени е Денислав Христов. Наградата за най-малък участник взе представителят на домакините Радослав Тодоров, който преди дни броени дни навърши 7 г.

Наградите на турнира връчи лично Венцислав Спиридонов. Голямата награда за победителите в турнира бяха квоти за безплатно участие в един от най-големите фестивали по ускорен шах и блиц в Гърция. Турнирът там ще се проведе от 4 до 6 май 2018 г. Организаторите от ШК „Асеневци” ще поемат разноските на победителите. На състезанието бяха раздадени още 5 купи, 36 медала, над 50 предметни награди. За всички деца имаше грамоти и почерпка.

Следващата проява на ШК „Асеневци” ще бъде третото издание на традиционния турнир „Коледна звезда”, който ще се проведе на 23 декември във В. Търново.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ