52337579_379876025899809_8516342895773483008_n

Българската федерация по шахмат възложи отговорната задача за организиране и провеждане на Държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 години на старопрестолния клуб „Асеневци“. От 2-ри до 10-ти март в к-с “Момина крепост” ще се проведат трите основни дисциплини: класически (стандартен), ускорен шахмат и блиц, където ще бъдат излъчени шампионите на България, които ще представят страната ни на световната и европейската сцена.

„Велико Търново е един от градовете с най-удобно местоположение за организирането на такова състезание. Разположена в централна България, старата столица е предпочитана и леснодостъпна дестинация от всички краища на страната. За да се гласува обаче провеждането на състезание от такъв ранг се изисква повече от богата културна история и добра локация. Изисква се много старание, отговорност и най-важното хора, които обичат шахмата и децата.

ШК „Асеневци“ е клуб едва на няколко години, но ние работим много здраво в него и ето, че вече резултатите са налице. За кратък период от време успяхме да превърнем „Асеневци“ в един от най-големите клубове по шахмат в страната, с над 200 деца, които се обучават в 5 различни общини. По този начин ние доказахме възможностите си и амбицията си да се развиваме и обогатяваме шахматните традиции в България.

За нас е чест и привилегия да домакинстваме първенствата и смятаме, че гласуваното доверие от БФШ 1928 е заслужено и напълно очаквано, имайки предвид бързите ни темпове на развитие и нивото на работа и организация. Истината е, че много се борихме и желаехме това домакинство, защото нашите деца ще могат да се включат без на практика да имат разходи. Домакинът винаги е привилегирован от тази гледна точка. Участието в един такъв формат се явява доста тежко финансово бреме за родителите, тъй като състезанията са дълги, а децата са малки и имат нужда и от придружител. Искрено се надяваме най-подготвените наши деца да вземат участие и да прославят името на клуба и Областта. Желаем успех на всички малки любители на древната игра и нека най-добрите победят!“, коментираха организаторите и ръководителите на ШК „Асеневци“ Цвета Галунова и Даян Нинов.

През юни месец шахматен клуб „Асеневци“ ще организира и Национална индивидуална купа на България „Търновско Царство“ за деца до 8, 10 , 12 и 14 години. Това състезание по статут е вторият най-важен турнир след Държавните първенства.

Тагове:

КОМЕНТАРИ