10649084_1484997448454193_45770621338562063_o

От 19 до 25 септември в курорта Слънчев бряг се проведоха държавните отборни първенства по шахмат за мъже и жени, А и Б група. Регламентът бе променен от тази година : жените играха в състав 3 плюс 2 резерви, а мъжете – 4 плюс 3 резерви. Играха 8 отбора в кръгова система (всеки срещу всеки), като жребият бе изтеглен още преди няколко месеца. Контролата за игра бе класическа – 1.30 + 30 секунди на ход на състезател.

ШК Етър от миналата година има отбор жени в А група. “За щастие успяхме да останем в групата – първите 6 отбора добиват това право, последните два отпадат. Ние заехме 6 място с 1 отборна победа и 2 равни срещи и общо 9 точки”, съобщи триеньорката Светла Йорданова.

Отборът на Етър бе съставен почти само от търновки – WIM Светла Йорданова, мс Венета Петкова, мс Лейла Димитрова и кмс Ива Пенчева. Първенството беше изключително силно и нашите състезателки се представиха на ниво. На 1-ва дъска игра Венета Петкова, която поднесе сензация още в първия кръг срещу ЦСКА , ремизирайки със състезателка от световна класа: Дейманте Даулете от Литва. Петкова постигна 2,5 точки от 7 – една победа, 3 ремита и три загуби, като понесе тежестта и огромната отговорност на първа дъска, където игра с няколко гросмайсторки. Всяка партия беше в по-добра позиция и при малко повече опит и самочувствие щеше да постигне още по-добър резултат.

На втора дъска игра най-опитната и капитан на отбора – Светла Йорданова, която постигна 4,5 от 7 точки и трети резултат в първенството на тази дъска (3 победи,3 ремита и 1 загуба). На трета дъска се редуваха Лейла Димитрова и Ива Пенчева. Лейла направи 1 точка от 3, а Ива – 1,5 от 4. За съжаление опитната Димитрова се оказа в слаба форма и след загуба в решителния мач с Перник за оставане в групата, взехме решение да бъде заменена в оставащите кръгове от 17-годишната Пенчева. Това малко промени предварителната ни стратегия и внесе известно напрежение в отбора. Състезателките на първа и втора дъска се наложи да играят всички партии без почивка за максимален резултат и да поемат повече рискове.

“Пенчева, която дебютира в елитната група на България, се вписа отлично в колектива и също показа завидна борбеност. Всички момичета бяха много отговорни и борбени и само липсата на шанс и малко повече увереност ни лиши от по-добро класиране. В предпосления кръг, например, имахме чиста победа срещу Спартак Плевен 21, ако И.Пенчева реализира спечелената си позиция. Но поради липсата на време,аз като капитан препоръчах да приеме реми и да осигури оставане на отбора в групата.

Срещу първите три отбора в класирането: Локомотив Пловдив, ШАХ 21 и ЦСКА единствено ние загубихме минимално с по 1-2 и във всички срещи имахме шансове за повече. Изключително съм доволна от момичетата и много им благодаря за всеотдайната игра. Постигнахме целта си – оставане в елитната група, при това със собствени кадри и сили. За догодина можем да помислим за подсилване на отбора и борба за медалите, в случай, че имаме сериозен спонсор.

Това са най-представителните първенства в нашия спорт – отборните, но за съжаление не се признават от всички институции напоследък. А поддържането на елитен отбор в какъвто и да било спорт изисква средства”, коментира Светла Йорданова.

Великотърновката Цвета Галунова, която игра за отбора на ЦСКА, постигна впечатляващия резултат от 6.5 точки от 7 възможни. Тя записа 6 победи и само едно реми, което бе и най-високият резултат в цялото първенство. С това Цвета Галунова даде най-сериозния принос за спечелените от ЦСКА бронзови медали в женското първенство.

 

КОМЕНТАРИ