18403785_10211344394978519_1396597634988965165_o
Пет медала спечелиха шахматистите на “Етър” в детския турнир “Слънцата на Трявна”. Участваха 79 състезатели от цялата страна от 6 до 14 г. Организатор е местният клуб “Трявна-2001”, а съорганизатори – ШК “Етър” и “Орловец” (Гб). Главен съдия бе Николай Йорданов – международен съдия на ФИДЕ. Турнирът за поредна година е валиден за международен рейтинг и това привлича силни състезатели. Предстоящите държавни първенства при най-малките в началото на юни също са фактор и в Трявна се включиха едни от най-добрите деца в България. Те играха в 6 кръга на контрола от 60 мин + 30 секунди на ход със записване на партията. Всички състезатели мериха сили в общ турнир с отделни класирания за момичета и момчета съответно до 8, 10, 12 и 14 години.

11-те състезатели на “Етър” взеха пет отличия – най-много от всички клубове. Стилиан Ангелов от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” спечели сребърен медал до 12 г. с 4,5 точки. Той е трети в генералното класиране с най-добри показатели. Неговият брат-близнак Кристиан е на 6-о място. Сребърен медал спечели и Стефани Бижева при 8-годишните момичета. Тя завърши с 3 т. и раздели първото място. Първокласничката от СУ” Ем. Станев” стартира неуверено, но показа борбеност и бързо догони съперничките си.

Пламен Стоянов се окичи с бронзов медал при 14-г. момчета. Той завърши с 4,5 т. като втория, с 3 победи и 3 ремита и покачи рейтинга си с 32 пункта. На 6-о място остана Стефан Тодоров с 4 т. При 14-г. момичета Виктория Маринова стана трета с 2,5 т.. Нейната сестра-близначка Александра е 4-а.

Много оспорвана беше борбата момчета до 8 г. Тук категоричен шампион стана Владимир Кононенко с 4,5 т., който наскоро участва на световно ученическо първенство. Но цели 9 момчета финишираха с равен брой точки – 3! Етърците в тази група – близнаците Веселин и Слав Чамуркови, също финишираха с 3 т. Веселин обаче имаше по-добри показатели и спечели бронзов медал. Всъщност бронзовите медали бяха два – за Веско и за Радмил Георгиев от “Траяна”. Оказа се, че двамата имат абсолютно съвпадение на всички допълнителни показатели – рядък случай в практиката. При 10-годишните Боян Цаков завърши с 3 т.и на 12 място.

Всички участници получиха грамоти и се почерпиха с традиционната шахматна торта от организаторите. Община Трявна награди призьорите с красиви купи и медали.

“За мен като треньор е голямо удовлетворение този успех на децата, още повече,че ми поднесоха прекрасен подарък за рождения ми ден. Искам да благодаря на колегата Янаки Лазаров, който основно работи с децата през последния месец след инцидента с мен”, сподели Светла Йорданова, която в началото на април претърпя тежко счупване на крака в Скопие и последвала операция.

Тагове:

КОМЕНТАРИ