19023534_1310041869115292_4632188844208632429_o
Стефани Бижева с квота за световно и европейско първенство

8-годишната Стефани Бижева от ШК “Етър” стана шампион на България по шахмат в своята възраст. Държавните първенства по класически шах, блиц и ускорен шах в Плевен събраха 160 млади таланти от страната.

Първокласничката от СУ “Емилиян Станев” направи впечетляващия стопроцентов резултат -7 точки и се откъсна на точка и половина от втората! Тя стана лидер след третия кръг и запази преднината докрай, като кръг преди края беше вече недостижима.

17 момичета се бореха за титлата. Особено сериозни бяха срещите с Ива Фезова от Асеновград и Фабиана Костадинова от Ст. Загора, но всъщност всички победи костваха доста усилия. Никой не слагаше Стефи в сметките, защото тренира едва от 8 месеца, но тя успя да победи съпернички с 2-3 годишен опит зад гърба си.

“Постигнатият от нея успех наистина е впечетляващ! Това е и нов своеобразен рекорд в треньорската ми кариера. Стефани е много трудолюбива и определено има качества. В последните месеци се готвехме по 4-5 часа всеки ден. В подготовката се включи и колегата Янаки Лазаров. Аз не успях да я придружа на първенството, но поддържахме непрекъсната връзка. Родителите я подкрепят и това е важен компонент за положителния резултат. Бижева показа значителен ръст в играта си и борбеност по време на самия турнир. Може да се каже,че във В. Търново отново се появи един уникален талант при момичетата, който тепърва ще се развива и ни радва”, коментира щастливата й треньорка Светла Йорданова.

19074808_10211642838799428_1959675716_o

Стефани Бижева доби квота за участие на световното първенство в Бразилия през август, за европейското в Румъния през септември, както и за първенството на ЕС в Чехия през август. В най-кратки срокове трябва да се потвърди участие, а необходимите средства са твърде много. От клуба се надяват да намерят спонсори за участието на младата надежда на тези турнири.

За Светла Йорданова като треньор това първенство бе много успешно, тъй като още един неин възпитаник спечели 3 медала – Никола Кънов. Той стана шампион при момчетата до 10 г. на стандартен шах с 7,5 т. от 9 кръга, първи е и на ускорен шах със 6,5 т. от 7, а на блиц е втори с 6 т. в конкуренцията на 47 момчета. Кънов доби квоти също за участие на посочените по-горе международни първенства. Той е състезател на софийския клуб “Елит”, президент на който е търновската треньорка д-р Венета Петкова. Отскоро към екипа му от треньори се присъедини и друг наш кадър – Христина Христова.

Тагове:

КОМЕНТАРИ