etar-site

С поредица от мероприятия подобаващо ще бъде отбелязана 90-ата годишнина от основаването на „Етър”. Това стана ясно на работна среща днес в Общината при кмета Даниел Панов с Организационния комитет, включващ деятели, спортни експерти, фенове и журналисти. Проявите ще продължат цялата седмица от 22 до 27 април.

Идеята да бъде поканен за мач „Кайзерслаутерн” на този етап не може да се осъществи, тъй като немският клуб е ангажиран до края на май и ако такава среща има, тя ще бъде през юни. Програмата обаче изобилства с куп интересни прояви, които ще привлекат не само феновете на „Етър”, но и всички великотърновци и гости.

На 22 април (вторник) проявите започват с прожектиране на филма за „Етър” от 18:00 ч. в Голямата зала на Общината. Преди това е техническата конференция и тегленето на жребия за започващия международен детски турнир „В. Търново Арайвълс къп”. 250 деца ще мерят сили до неделя на стадион „Ивайло” и на терените в Дебелец и Ресен.

На 23 април (сряда) от 11 ч. е изложбата на вестници от Ангел Ганцаров, както и представянето на новия му вестник, посветен на годишнината. Същият ден на стадион „Ивайло” започва и турнирът „В. Търново Арайвълс къп”.

Вечерта от 18:00 ч. в книжарница „Хеликон” е представянето на книгата на Ангел Ганцаров „90 години футболен клуб „Етър”. Излизането й се чака с голям интерес, тя ще бъде в мека и твърда подвързия, с обем от 320 страници, илюстрираната е с над 600 снимки, 50 от които цветни.

1962275_523843574391045_1591242701_o

Интересни събития предстоят и на 24 април (четвъртък) – денят, в който е основан „Етър”. От 18:00 ч. пред Факултета по изобразително изкуство ще бъде поставена паметна плоча. На нея ще бъде изписан текстът: „Тук на 24 април 1924 г. е основан Футболен клуб „Етър” и ще бъде изобразена първата емблема на клуба. Плочата ще бъде открита от 94-годишния доайен на спорта във В. Търново Деян Чаушев. Ще има и духова музика с тромпети, от които ще прозвучи „Откак се е мила моя майно льо…”.

В 18:30 ч. пред факултета ще бъде открита фотоизложба „90 години „Етър” в 90 снимки”, която ще представи паметни мигове от историята на „виолетовите”.

На 25 април (петък) продължават мачовете от международния турнир „Велико Търново Арайвълс къп”.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 26 април (събота) с празненства на стадион „Ивайло” и на площада пред Царевец. От 17:30 ч. на стадиона започва тържественото награждаване на най-заслужилите футболисти на „Етър”, които ще получат златни, сребърни и бронзови значки на БФС и Старопрестолни грамоти от Община Велико Търново. За проявата ще бъде поканен и президентът на БФС Борислав Михайлов.

DSC07956

От 18:00 ч. започва мачът между славните ветерани на „Етър” и на ЦСКА. В паузата на мача пък ще има концерт с духови оркестри, танци, мажоретки, ДЮФА „Българче” и прочие. Ветераните ще бъдат изведени от децата от детско-юношеската школа на „Етър”.

Веднага след мача около 19:30 ч. започва грандиозно шествие през целия град, подготвено от Фенклуб „Етър”. То ще започне от стадиона, като свещените виолетови знамена ще бъдат носени първо от ветераните и после предадени на феновете. Те ще направят шествие до площад „Цар Иван Асен” до Царевец, където от 21:00 ч. започва шоуто „Звук и светлина”. Предвижда се и бира, предоставена от спонсора „Бритос”.

На 27 април (неделя) празненствата ще завършат с финалните мачове на стадион „Ивайло” от турнира „В. Търново Арайвълс къп”, организиран от „Проспорт Медия” ООД, в който ще участват около 250 деца от отбори от страната и чужбина. В турнира ще се включат 8 отбора, разделени в две групи по четири за деца, родени след 1 януари 2000 г. В допълнение ще бъде организиран и малък турнир с четири отбора за деца, родени след 1 януари 2003 г. Освен купи и медали за всички участници, голямата награда е осигурена от Туристическа агенция „Арайвалс ИДИ“ ООД – самолетна екскурзия до Италия с посещение на мач от Серия А.

Патрон на проявите е кметът на В. Търново инж. Даниел Панов, който лично бе инициатор на част от мероприятията. Краят на април ще бъде футболен празник в старата столица – празник, какъвто славният ФК „Етър” с богатата си 90-годишна история заслужава!

 

Програмата:

22 април (вторник)

18:00 ч. филм за „Етър” – в Община В. Търново

23 април (сряда)

10:00 ч. начало на международния турнир „В. Търново Арайвълс къп” – стадион „Ивайло”

11:00 ч. изложба на вестници и представяне на в. „90 години „Етър”

18:00 ч. представяне на книгата „90 г. Футболен клуб „Етър” – книжарница „Хеликон”

24 април (четвъртък)

18:00 ч. поставяне на паметна плоча пред Факултета по изобразително изкуство

18:30 ч. откриване на изложба „90 години „Етър” в 90 снимки”

25 април (петък)

10:00 – 18:00 ч. международен турнир „В. Търново Арайвълс къп”

26 април (събота)

17:30 ч. тържествено награждаване на футболисти на „Етър” от БФС и Община В. Търново – стадион „Ивайло”

18:00 ч. шоу мач между ветераните на „Етър” и ЦСКА

изпълнения на духов оркестър, мажоретки, ДЮФА „Българче”, танцови състави

19:30 ч. шествие на феновете с виолетови знамена от „Ивайло” до пл. „Цар Иван Асен”

21:00 ч. светлинно шоу “Царевград Търнов – Звук и светлина”

27 април (неделя)

Финали на международния турнир „В. Търново Арайвълс къп” – стадион „Ивайло”

Тагове:

КОМЕНТАРИ