За шеста поредна година по случай Деня на детето 1 юни областният всекидневник “Янтра ДНЕС” организира за младите шахматисти от цялата страна невероятен спортен празник с много награди и приятни изненади. Турнирът за купата на “Янтра ДНЕС” отново ще събере талантливите деца до 12-годишна възраст. Той ще се проведе на 29 май (неделя), като отново любезен домакин на проявата е грандхотел “Янтра”.

Състезанието се организира с любезното съдействие на Шахматен клуб “Етър” и фирмите: “Болярка ВТ”, “Century HOMES” и Търговска верига “Сико”. Записването ще става на място от 9.30 до 10.30 часа в конферентна зала на хотела в деня на турнира. Желателно е да се направи предварителна заявка по e-mail: svetla_vt@yahoo.com. Организаторите са предвидили изненада за първите 60 участници, подали заявка на посочения е-mail, съдържаща трите имена на състезателя, града, клубната принадлежност, дата на раждане и ЕЛО рейтинг – те ще получат подарък – ученически сувенири и пособия.

Право на участие имат всички деца, родени след 1 януари 1999 г. и заплатили турнирна такса. Турнирът ще бъде общ с класирания за възрастови групи до 8, 10 и 12 години. Провежда се по швейцарската система в 7 кръга, с контрола 30 минути на състезател. Играещите с белите фигури осигуряват часовник. Таксата за участие е 6 лв. на състезател.

„Победителите във всяка група получават купата на “Янтра ДНЕС”, първите трима във всяка възрастова група ще бъдат наградени с медали. Допълнителни награди и изненади ще има за най-малък участник, за момичета, за местни шахматисти и за най-атрактивна игра. Гарантирания паричен награден фонд на турнира е 350 лева. Това е минималната сума, която ще бъде разпределена сред призьорите. И тази година няма да изневерим на традицията и ще увеличим паричния награден фонд в деня на турнира“, съобщи изпълнителният директор на “Янтрапрес” АД Тихомир Стефанов.

Турнирът за купата на “Янтра ДНЕС” започва в неделя, 29 май, от 11:00 часа, а официалното закриване и награждаването са същия ден след 17:30 ч. Съдия на турнира е Николай Йорданов, съдия републиканска категория. Заявките за участие се подават на Светла Йорданова, e-mail: svetla_vt@yahoo.com; GSM: 0886/495 921; 0878/197 602.

Турнирът има вече петгодишна история, като броят на участниците расте с всяка година и дори има международно участие. През 2008 г. участниците бяха 29, през 2009 г. – вече 45, а м.г. дойдоха рекордните 58 състезатели от 14 клуба, като имаше дори от Лос Аламос (САЩ). Последният победител е Владимир Петров от “Столичен център” (Сф), който стана и първият двукратен носител на купата на “Янтра ДНЕС”. Всичко за историята на турнира можете да намерите на адрес: www.dnesbg.com/chess.

Тагове:

КОМЕНТАРИ