Двама от най-талантливите великотърновски подрастващи шахматисти триумфираха на Държавните първенства по класически шах и блиц. Надпреварата за младежи и девойки до 20 години се провежда в Шумен.
Цвета Галунова спечели титлата на класически шах, записвайки шест победи и само едно реми. Ненавършилата още 17 години шахматистка надигра Вероника Петрова, Елица Атанасова, миналогодишната шампионка Ани Крумова, Вероника Василева, Виктория Цекова и Силвена Митева и направи реми с Мария Миланова. Така тя събра 6, 5 точки и още кръг преди края си осигури първото място.
В надпреварата на блиц, с контрола 5 минути на състезател за партия, Цвета Галунова продължи силното си представяне. Дъщерята на ФИДЕ-майстора Тодор Галунов записа шест победи и само една загуба, от Дарена Сиркова, което и донесе втора титла на България.

Другата шахматистка от старата столица, участвала на блиц, Ива Пенчева се окичи със сребърен медал. Състезателката на ШК „Етър” събра 5,5 точки от пет победи, една загуба от Мария Миланова и едно реми с Юлияна Колева.

Международният майстор Радослав Димитров от “Булмекс” бе изключително категоричен по пътя към златните медали. По-малкият от братята Димитрови стартира с най-висок рейтинг и го защити достойно. На класически шах той победи Борис Иванов, миналогодишният първенец Павел Янев, Диян Нинов, Боян Ангелов, Росен Тодоров, Георги Ганчев и Радостин Рафаилов. Така приключи първенството със седем от седем възможни точки и вдигна шампионската купа.
Радослав Димитров продължи уникалното си представяне и в първенството на блиц, като не остави шансове на съперниците си в нито една партия и взе девет от девет възможни победи, а с това и титлата, и на блиц.

Днес и утре великотърновските таланти ще участват в шампионата на ускорен шах.

Тагове:

КОМЕНТАРИ