10-Etar-91godina_1
Шампионската титла на „Етър” през 1991 г. стана най-големият връх в историята на великотърновския футбол. През годините „виолетовите” са печелили и много други отличия – Купата на БФС, Купата на ПФЛ, два пъти бронзовите медали в първенството, шампиони на страната са ставали и юношите, има спечелени отличия и от участия в приятелски международни турнири. Повечето от тези от отличия и днес красят витрините във фоайето на обновения стадион „Ивайло”.

Във витрината обаче липсва най-ценното отличие – шампионската купа от „златната” 1991 година. Причината е, че навремето тя бе преходна и бе върната обратно в БФС.

Идеята да бъде възстановена шампионската купа пръв лансира една от легендите на великотърновския футбол Цанко Цветанов преди няколко години, но тя не бе осъществена. Става въпрос за изработване на максимално близка на оригинала реплика на купата, която да намери своето достойно място в богатата витрина на “Етър”.

Средствата не са големи и събирането им е напълно възможно дори за един или два домакински мача на “виолетовите”. Най-подходящо е това да стори самата великотърновска общественост и най-голямо богатство на “Етър” – публиката, феновете. Един отбор е голям толкова, колкото са неговите фенове. Точно те са тези, които остават верни на каузата и идеята “Етър” през годините, въпреки смяната на собственици, ръководства, регистрации…

Идеята бе приета с ентусиазъм от Фенклуб “Етър”, който неведнъж вече е правил благотворителни акции по събиране на средства за бивши играчи на тима, за деца, нуждаещи се от лечение и т.н. и тези акции винаги са били успешни. Пълната подкрепа за начинанието потвърди председателят на Фенклуб “Етър” Венелин Русанов. Фирмата, която ще изработи купата, вече е уточнена.

Акцията стартира още в съботното дерби на “Етър” срещу “Локомотив” (Сф). Пред входовете на стадиона ще бъдат поставени урни, в които всеки зрител може да даде своя дан за чудесната кауза. Тези урни ще бъдат и вътре на трибуните по време на мача. Само по лев от всеки зрител ще бъде достатъчен средствата да бъдат бързо събрани.

Стореното от „златните” момчета на „Етър” през 1991 г. изисква нашата достойна реакция и най-добре самите великотърновци да дадат своя дял за възстановяването на това ценно отличие.

Така още на едно от следващите домакинства на “болярите” самите фенове ще връчат купата, която да бъде поставена на своето подобаващо място във витрината
над тунела към терена. Нека преди всеки мач сегашните футболисти във виолетово, а и техните отбори-съперници да минават под това отличие и да излизат на терена с ясното усещане, че „Етър” е и остава в историята като един от заслужените шампиони на България!!!

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ