Цвета ГалуноваЦвета Галунова спечели за трети пореден път купата на България по шахмат “Търновската царица”. Великотърновката, състезаваща се за ШК “Виктори” (Благоевград), стана първа в генералното класиране при момичетата, като събра 8 точки от 9 възможни. Цвета спечели 8 партии и допусна само една загуба, като изпревари с цяла точка конкурентките си. Галунова постави рекорд с трите си поредни спечелени турнира. За първото място тя получи короната на “Търновската царица”, златен медал, купа и грамота, както и парична премия от 200 лв.

Голям бе успехът и на великотърновката Ива Пенчева от ВШК “Г. Даскалов”, която е трета в генералното класиране със 7 т. и първа при 12-годишните. Ива получи купа, златен медал и грамота за победата, както и премия от 70 лв. от общото класиране.

Общо 31 състезателки се явиха за надпреварата с общ турнир и отделни класирания до 8, 10, 12 и 14 г. Осма при 10-годишните е Мария Калбанова от ВШК “Г. Даскалов”, а най-голямата изненада поднесе 6-годишната Нургюл Салимова от Бургас, която не само бе най-малката участничка, но и спечели първо място при 8-годишните момичета.

Димитър Христов от ШК “Царевец” бе другото отличено великотърновско име в турнира при момчетата. Той стана първи при 10-годишните с 6.5 т. и е десети в генералното класиране, като също взе купа, златен медал и грамота. Пред него със същия актив девети е съотборникът му Кристиан Йорданов, но остана седми в силната конкуренция на 14-годишните. Победител в турнира е Анатоли Атанасов от Плевен, който събра 8 т. от 9 партии. Доброто великотърновско представяне бе допълнено от Емил Стефанов от “Царевец”, който с 5 т. остана на крачка от бронзовия медал при 10-годишните и завърши четвърти. Девети до 12 г. е Виктор Атанасов, а десети до 14 г. Ивайло Павлов.

Тагове:

КОМЕНТАРИ