Новият наставник на „Етър“ Сердар Даят категорично опроверга твърденията, че бил „хванат в измама“ преди треньорския си изпит в Германия. Просто имах конфликт с треньора на „Дуисбург“ и написах рапорт до футболния съюз, след който нещата бяха изяснени, обясни Сердар Даят. Не разбирам също какъв е проблемът, че един турски треньор води „Етър“. Аз съм добър треньор и затова съм тук, заяви Сердар пред журналистите.

Ето и пълният разговор с него от традиционната пресконференция преди мача на етърци.

– Какви са първите ви впечатления?

– В момента наблюдавам всички детайли и си правя изводи, това е динамичен процес. Виждам, че футболистите са мотивирани и искат да играят, но те трябва да се борят. Някои детайли не успяхме да отработим, защото времето е кратко. Започнахме с владеенето на топката, за комуникацията между играчите и да държим целият отбор компактно. Ако успеем да го пренесем и на терена в събота, ще се поздравим с успех в мача. Още на първата пресконференция казах, че отборът има потенциал, трябва само да го развием.

– Това текучество не се ли отразява на отбора?

– Това е философия на клуба, както и в други в България. В момента аз работа с това, което имам на разположение. Ако имам 25 играчи, ще тренирам с тях. За мен няма значение дали някой е бразилец или африканец, важно е да разбира какво се случва на терена и да знае какво да прави.

– Как намирате функционалното състояние на играчите?

– Не е най-доброто… Убеден съм, че можем да играем добър футбол 60-65 минути, но после 30 минути трябва да се борим. За мен е важно много бързо да превключваме от защита в атака и да се опитваме да пресираме. Проблемът е, че в последните минути, когато отпаднем физически, това ще е трудно. За три дни няма как да подобря кондицията, трябва време, както и за техниката и тактиката. Всички ще видите след три седмици промяна в поведението на играчите. Имаме три основни задачи – владеенето на топката, да бъдем компактни и комуникацията между играчите по време на мач.

– Ако бъдат картотекирани, какъв е шансът още за събота да попаднат в групата новите попълнения Азрак Махамат и Яшар Такик?

– Махамат за момента може да играе 15 минути, той знае, че още не е в оптимално състояние. Ако го хвърля в мача, след 30 минути вече няма да ни е полезен. За нас е по-добре да го подготвим и да го пуснем тогава, по-добре е да е свеж и да ни помага в последните минути. Затова ще го ползвам постепенно, докато стигне до цял мач.

– Кои играчи отпадат със сигурност за мача поради контузии?

– Това е мой проблем, аз ще решавам и ще видите в събота.

– Има ли контузени, които няма да са в състояние да играят?

– Някои имат проблеми, Тихомир Трифонов започна вчера да тренира, но с болка. Ще го наблюдаваме и целият екип ще решим дали да го ползваме. Групата определям в последния момент, това при мен зависи от конкретния мач, от тактиката. След две-три седмици ще имам повече яснота по основния състав от 12-13 футболисти.

– Появиха се информации за скандал около получаването на вашия треньорски лиценз…

– Няма никакъв скандал. Ще ви кажа как стоят нещата – проведох 9-седмично обучение в „Дуисбург“ и трябваше да изготвя доклад. Имах разговор с тогавашния старши треньор на тима и се опитах да му обясня моите виждания за това как чуждите футболисти се адаптират към футбола, защото аз 12 месеца работих по това в академията. Но старши треньорът ми отговори: ти не си треньор на този отбор и не си заинтересован. Отговорих му, че щом е така, аз ще си напиша моя рапорт до Немския футболен съюз, като обясних, че не мога да продължа обучението си там, защото не се разбирам добре с треньора. Футболният съюз ни извика двамата да обясним нещата и всичко бе изяснено. Така че скандал няма.

Аз разбирам въпроса ви, но не мога да разбера какъв е проблемът за някои, че едно турско момче е треньор на „Етър“. Мога да им кажа само едно – аз съм добър треньор и затова съм тук. Ние имаме същата култура и ми е ясно какво става, не сме в Германия или Англия. Аз съм тук, защото мога да отговоря на всички ваши въпроси и това е мое задължение, нямам проблем да го правя.

– Кои български думи вече научихте?

– Добро утро, добър ден, как си, добре, лошо, играй бързо… Ако имате каквито и да е въпроси, аз съм отворен за отговор.

– Имате ли яснота по съперника „Ботев“ (Враца)?

– Да, знам нещо. Започнах от вчера да ги проучвам. Знам, че промениха целия си отбор, че имат трима опитни играчи от миналата година, за конкретни постове. Ще видим всички в събота.

Чуйте звуковия файл:

serdar

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ