„Етър“ започна сезона от нулата, а след края на първия дял вече е сред водещите отбори в силната т.г. „В“ група. За обзор и оценка на есенния дял и амбициите занапред потърсихме старши треньора на „виолетовите“ Сашо Ангелов.

– Сашо, каква е оценката ти за есенния полусезон на „Етър“?

– Започнахме на 4 юли, така че говорим точно за пет месеца. По-голямата част от футболните хора бяха настроени песимистично, аз също нямах кой знае  какъв кураж, но тайно се надявах, че нещата ще станат. Завъртяхме колелото, което ме удовлетворява. Работата, която се свърши, също ме удовлетворява. Трето, израстването на младите момчета от нашата школа, което е и най-важно от всичко.

– С тези момчета, с които желаеш, ли започнахте сезона и имаше ли други варианти?

– Има два начина. Имаш ли финансови средства – набираш добри футболисти. Няма ли средства – действаш с това, което разполагаш. Опитах да взема най-доброто, минало през нашата школа. Нямах голям избор, затова заложих на младите и те не ме подведоха. Свършихме работата си на 60 %. Началото беше много трудно, защото от младите не знаеш в кой мач какво ще направят, независимо от противника. В началото това ме притесняваше, но в последните 7-8 мача вече в тях определено има израстване. Мога да кажа, че започнах с момчета, а сега вече са мъже. В момента можем да се противопоставим на всеки отбор във „В“ група.

– Най-слабият мач в Габрово ли беше?

– Аз не мога да кажа, че е бил слаб. Желанието го имаше, подценяване не е имало в никакъв случай. Но това беше до психика – притеснени, неуверени в силите си. Те самите още не знаеха, че могат много повече. Разбирам да са били големи футболисти и да подценят мача, а те още бяха в началото си.

– Повлия ли в негативен план това, че играете в Дебелец, а не на „Ивайло“?

– Не мога да кажа чак това. Въпросът беше да има хубав терен. Там теренът не е в най-добро състояние, но сега на новия терен на „Ивайло“ трябва да вдигнем играта си поне с 20 %.

– У дома имате стопроцентов актив, но какво още трябва при гостуванията?

– Повече увереност. Ето, след Габрово бях много ядосан, защото знаех, че имах много по-голям потенциал, но те самите не вярваха на себе си. Но това премина, разбраха, че могат много повече.

– Кои бяха най-постоянните играчи?

– Не искам да споменавам имена, защото за мен са еднакви. Важното е, че всички работят изключително добре. В България не знам друг отбор, в който по този начин момчетата да се раздават във всяка тренировка.

– Ако попитам към кои имаш забележки, пак ли няма да посочваш имена?

– Примерно не мога да одобря поведението на Росен Ванков, който като най-опитен не трябваше да прави това и 4 мача бе наказан. Има и други, които си изкараха излишни картони. Но аз го отдавам на изключителната им амбиция да се доказват като футболисти, а има и моменти, в които съдиите грешат и съперниците провокират. Забележките ми са повече извънфутболни.

– Даде ли шанс на всички играчи и имаше ли пренебрегнати?

– Живея в този град, познавам родителите на всички. Аз давам шанс за този, който ми покаже в тренировките, че наистина заслужава да играе. И така ще бъде занапред, няма да се съобразя с хора, които се мислят за нещо, а не са го показали. Когато го покажат – ще играят.

– Как оценяваш групата и останалите съперници?

– „Локо“ (Мз) като футболисти е най-качественият отбор, а вече друг въпрос е как са като подготовка или подход към даден мач. Като обиграност на отбор слагам на второ място „Локо“ (ГО). Като перспективен отбор обаче, с добра физическа, тактическа и психическа подготовка, слагам „Етър“. И „Видима“ и „Спартак“ вървят по нашия път. За останалите какво да кажа – не може да тренират три пъти седмично и да казваш, че гониш някаква цел. Нашият път е най-правилен – здрави тренировки всеки ден и резултата ще видите в края на сезона. Тогава ще се разбере кой как е работил.

– Как ще коментираш двете дербита с „Локо“ (ГО) – в единия измъкнахте 2:2 с девет души, в другия паднахте минимално за купата?

– Мачовете бяха рано. Обстановката беше като за мач в елита, но като качество беше повече борба. Във втория мач голяма грешка на съдията, който повлия на изхода с измислен червен картон и неотсъдена дузпа. Но това не променя нещата. Нашата цел е една и ние ще я гоним докрай.

– Какви са според теб отношенията между двата клуба в ситуацията, в която и двата са в челната тройка?

– Извънфутболно не знам, но футболно – ще се реши на терена. Иначе е хубаво, че и двата отбора са добре, защото се вижда, че футболът в нашия регион е жив.

– Кой беше най-силният мач на „Етър“ през есента?

– Много пъти след мач съм бил критичен, но след две срещи казах, че нямам абсолютно никакви забележки. Това бяха мачовете с „Локо“ (Мз) и „Ботев“ (Луковит), които свалихме от челото.

– Ще има ли нови футболисти?

– Ако има нови, те ще са пак до 20 години. Имам набелязани трима души, не говоря за нашите юноши. Сега имаме и още две момчета набор 1997, които са много добри и не се учудвайте, ако и те дебютират на по 16 години. Защо да взимам опитни играчи, като можем ние да си ги направим. Проблемът е голям, защото виждам как идват нагоре осакатени и ненаучени момчета. Затова няма ли истинска работа при децата, а не отбиване на номера, няма на кого да се сърдим. В школата трябва да има последователност и приемственост. Но трябва търпение и време.

– Виждаш ли тези подкрепа и търпение във феновете и обществеността?

– Досега съм нямал проблеми, затова моите планове са 6-месечни. Сега целта ми е до юни, после ще си поставя нова със завишения. Не приемам 5-годишните планове. Всеки ден работим много професионално, но хората искат да виждат „Етър“ като излезе на терена, да бие. Проблемите, тренировките, дали имат да получават играчите пари, остават в кухнята. Истината е, че трябва да има резултати, за да са хората съпричастни. На този град му подхожда „Етър“ да бие.

Но има и нещо по-важно – това повишава и интереса към школата ни. Вече има наплив от момчета, които искат да тренират при нас и един ден да са на мястото на батковците. Щом стъпките от юли досега са във възходяща линия. Пак ще каза, момчетата станаха мъже. Поемат отговорност и гарантирам, че до година и половина ще имаме наистина добър отбор.

– Какво да очакваме до края на първенството?

– Преди време играхме с „Локо“ (Сф) и ни биха убедително, макар и със съдиите. Тогава казах, че след 3 месеца нашият отбор няма да е същият. Ако играем сега, резултатът ще е съвсем друг. За пролетта гарантирам, че отборът ще вдигне още играта си, кондицията си, психиката си. Сега да обявявам цел първо, второ или трето място… Всички тези мачове ще определят нашето място.

– Понеже когато „Етър“ бе втори, ти сам заяви, че е готов за още едно стъпало нагоре…

– Имах предвид стъпало в играта ни. То още не се знае какъв ще е форматът на „Б“ група догодина…

– Как ще протече подготовката?

– Водим тук тренировки, с които искам да вдигна още потенциала на момчетата. Почивката ще бъде около 15 дни в зависимост от времето. Не виждам защо 20-годишни момчета трябва да почиват повече. Януари те ще дойдат с вече готова база, от която ще надграждаме. Затова съм убеден, че ще вдигнем нивото си с още 30 %. С всеки мач „Етър“ ще израства.

Тагове:

КОМЕНТАРИ