10-sasho

В навечерието на пролетния полусезон разговаряхме със старши треньора на етърци Сашо Ангелов за готовността на отбора за първенството, подготовката, проблемите, целите и амбициите пред “болярите”.

– Защо бе толкова дълга подготовката?

– Съобразявахме се с това, че е зима и исках да използвам хубавите дни в началото на януари, за да наваксаме някои неща. Ние не сме високо квалифициран отбор, за да си позволяваме да започваме по-късно. Младите момчета трябва да се учат постоянно.

– След като времето се развали, скочихте срещу липсата на терени във В. Търново, но това се прие разнопосочно. Появиха се и мнения, че терени в града има, а отборът не е в “А” група, за да претендира…

– Да, наистина “Етър” не е в “А” група, но се води подготовка на ниво, доближаващо се до “А” група. Който го е твърдял това, да дойде и да види за какво става въпрос. Ходим в Дебелец, там има някакви обещания, че теренът горе-долу ще се поддържа от Общината. Който е твърдял това, е против “Етър”, против мен и хората в клуба.

– Какво трябва да се направи за терените?

– Това е болка, защото от 25 г. нищо не е правено за терените в града. Ако мислим “Етър” да върви нагоре, а аз мисля това, трябва да има база за децата, защото са вече 250 в школата. В тази база да се води нормална подготовка. Сега ако нямаме транспорта, осигурен от Сашо Нанков, няма изобщо да има и тренировъчни занимания. Задавам риторичен въпрос: какво става с тренировъчното игрище западно от стадиона? Това трябва да се реши, а не само да го говоря и да няма никакъв отзвук.  Ако не може да стане, някой да излезе и да каже: “не става”, а не само да се обещава… Слушам ги от три години.

– Успяхте ли да направите подготовка, въпреки проблемите с терените?

– Аз съм доволен от подготовката,  добре премина всичко, с една-две леки контузии, които вече отшумяха. Но ние ще стигнем едно ниво и ще бъдем затиснати, защото няма да можем да се развиваме нагоре. Убеден съм в това и причината ще бъде базите и финансирането на клуба. То е толкова минимално, че се равняваме с посредствените отбори в тази група.

– Кой трябва да помогне на финансирането, само на Общината ли е задължение според Вас?

– Ние не сме общински клуб, за да е само на Общината. Започват мачове, а всеки ще иска “Етър” да бие, защото тази емблема е голяма отговорност. А оттук нататък? Време е вече някои държавни хора да не мислят за собствения си джоб.

– Опитахте ли се да говорите с бизнесмени от В. Търново да подкрепят клуба?

– Това не е моя работа, а на Управителния съвет, който е сформиран именно за това. А не просто да има някакъв отбор. Ако беше за моето село – да, но сега говорим за Велико Търново. Аз не съм човек, който да ме влачи течението. Искам като се хванем за нещо, наистина да върви както трябва. В противен случай всичко заминава, границите са отворени.

– Надграден ли е отборът през зимата?

– Имаме трима нови играчи – Пламен Пенев, Борис Бисеров и Цветелин Борисов. Имам нужда от такива хора. Ако ме питате дали съм освободил някого – аз не съм назначавал някого, че да го освобождавам. При нас единствено е картотекирането.

– А каква е ситуацията с Мариян Блажев?

– Засега е тук, още не е картотекиран за първия мач. Аз ще преценя дали остава в “Етър”.

– Какво очаквате от пролетния полусезон?

– Стартираме с мач в Левски – мач, в който ще направим всичко възможно да победим. Вторият двубой с “Локо” (ГО) е един от ключовите, въпреки че има още 15 мача. Това е двубой, който ще определи кой накъде тръгва. Но най-важно е нашият отбор да поддържа едно постоянно ниво и трябва да финишираме първи. Дали имаме право да влизаме, или нямаме – аз искам “Етър” да е пръв.

– Преди две години Цанко Цветанов казваше, че отборът е много по-напред в развитието си от клуба “Етър 1924”. Къде е сега отборът, и къде е клубът?

– Мога да кажа, че нещата се развиват по същия начин. Разликата е само в групите, иначе не виждам голяма разлика в организационно отношение. От тези 250 деца утре няма да има и 100 при условията, в които тренират.

– Коментира се, че “Етър” като нов клуб няма право да играе в професионалния футбол. Правихте ли някаква проверка?

– Настина го пише в наредбата, но мен не ме интересува това нещо. Каквото ще да става, ние трябва да сме първи. Това е “Етър” и в главите на тези млади момчета трябва да е ясно, че те са длъжни винаги да излизат за победа.

– Ще издържат ли психически?

– Трябва. Аз казах, че не може да ни влачи течението, а са необходими високи цели.

– Как ще оцените представянето в контролите?

– Играхме с отбори над нашето ниво, направихме десет мача, в които като резултати съм удовлетворен, защото виждам къде сме. Това, че балансът ни е отрицателен, не е важно. Важно беше да играем със силни отбори. Отборът е вдигнал 20 % от играта си, но самото първенство ще си покаже. Основната ми цел е това – каквото ще да става, “Етър” трябва да се бори за първото място.

Тагове:

КОМЕНТАРИ