Две седмици след като за втори път стана абсолютен европейски шампион по културизъм Христомир Христов бе жестоко ощетен на турнир “Евроелит” в Солун. Състезанието се проведе в отворената категория и в него участваха осем от най-добрите билдери в Европа, както и двама гърци. Съдийското жури наброяваше седем членове, като двама от тях Георги Георгиев и Иван Пенков бяха от България. Смятаният за абсолютен фаворит Христомир Христов трябваше да се примири с второто място, което му присъдиха реферите. За победител бе определен словакът Стефан Хавлек, европейски шампион в категория до 100 кг, който обаче в София загуби тотално битката с Христомир за абсолютната титла.

“Съдийското жури не бе изградено от професионалисти. Не може да се блъскам като куче по цял ден в залата и някакви нещастници да ме ощетяват тотално. Не един път съм ощетяван, но сега прекалиха. Не виждам защо трябва да си тровя живота, заради такива помяри. Бях с 10 процента в по- добра форма отколкото на европейското, докато Хавлек бе понижил нивото си поне с 5 процента”, разказа Христомир Христов.

Той не скри разочарование, че българин го е порязал на турнира в Солун.

“Видях от протоколите, че Иван Пенков и французинът са дали гласовете си за мен. Против мен е гласувал Георги Георгиев от Разград, с което ме лиши от победата. В разговор със съпругата ми е споделил, че за съчетание ме е поставил на първо място, а за културизъм на второ. С този човек съм се състезавал, имал съм респект от него, защото е по-голям от мен. Тъй като той иска да стане международен съдия, смятам, че затова е гласувал против мен, за да не бъде обявен в пристрастност. За пореден път доказваме, каква продажна нация сме. Направиха предсрочно коледен подарък на Хавлек”, каза още Христов.

Той уточни, че след състезанието при него е дошъл представителят на Македония, който също е бил шокиран от съдийското решение. Думите му бяха: “Братленце, представянето ти беше за първо място. Срамота е това, което се случи”. Великотърновският билдер е на мнение, че с такива действия съдиите могат да го откажат предсрочно от културизма, независимо че се намира в златните години за този спорт.

КОМЕНТАРИ