Специална юбилейна картичка и две различни значки, посветени на 20- ата годишнина от мача „Етър” – „Кайзерслаутерн”, пусна великотърновският фен клуб на немския тим. Картичките са поръчани в Германия. На лицевата им страна е стадионът в едноименния германски град, а на гърба емблемите на двата отбора и поздрав на немски за юбилея.

„Виолетовите” срещнаха германците на 17 септември 1991 г. на стадион „Фриц Валтер” в Кайзерслаутерн и две седмици по късно на стадион „Ивайло” в двубои от турнира за Купата на европейските шампиони, завършили 2:0 и 1:1.

Три години по-късно на 4 ноември във В. Търново е създаден фенклуб на „Кайзерслаутерн”, който получава името на тогавашния му президент Норберт Тинес, припомни Веселин Комитов. Приятелските отношения, които се създават между новоучредената институция и германския клуб се развиват през годините. Два пъти в старата столица пристигат тонове хуманитарна помощ, които са раздадани в болници и социални домове, трупа от МДТ „Константин Кисимов” гостува в Кайзерслаутерн и изнася три оперетни концерта.

Веселин Комитов, който е председател на фенклуба, разказа още, че на южния вход на стадион „Фриц Валтер” е поставена гранитна плоча, на която е изписано „Фен клуб Норберт Тинес Търново”. Великотърновските привърженици се гордеят и с красиво извезан син флаг, с емблемата на ФИФА, изпратен им от президента на Международната футболна централа Сеп Блатер в чест на 15- ата годишнина на фен клуба.

Г-н Комитов показа уникални снимки от учредяването и развитието на фенклуба, от посещенията на германците тук и на великотърновците в Кайзерслаутерн, фланелки на „Етър” от двата мача с германците, екипи на немския тим, шалчета, значки, списания, книги и множество други атрибути.

От фенклуба са планирали да направят изложба, посветена на годишнината от мача, но влошеното здраве на Норберт Тинес, който е трябвало да изпрати още артикули, я отлага във времето. Секретарят на фенклуба инж. Пенко Сидеров представи поздравителен адрес от Норберт Тинес, който пише, че се гордее с факта, че много преди да бъде създадена обединена Европа, Кайзерслаутерн и Велико Търново са реализирали идеята.

Тагове: ,

КОМЕНТАРИ