Президентът на Българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева бе на финалния мач за титлата при девойките старша възраст, като връчи отличията на етърки след разгромната им победа. После тя даде интервю за “Велико Търново спорт”, в което говори за перспективите пред българския хандбал.

– Изненада ли е за Вас категоричната победа на девойките на „Етър-64” над „Бъки” и спечелената титла?

– Не, не е изненада. „Етър-64” работеше много добре през цялата година, стараеше се, воюваше и закономерно стигна до титлата. В „Бъки” имаше колебания в подготовката, три основни състезателки – Лидия Ковачева, Ралица и Биляна се контузиха и ще отсъстват от терена за по 6 месеца… В колективен спорт, когато липсват трима основни играчи, очаквахме тази загуба. За мен, като човек, който е създал „Бъки”, независимо че сега съм президент на федерацията, беше важдо да излезем и да си понесем загубата. Тя е показателна. Имаме и отстъпление по отношение на мотивация, борбеност, и това са неща, които тревожат.

За съжаление в българския хандбал девойки старша е възраст, в която губим качествени състезателки на национално ниво. Не можем да ги мотивираме и запазим за женското направление. „Етър-64” обаче е от клубовете, които съумяват да запазят девойките си, имате прекрасни условия, университет във В. Търново. Имате, макар и частичен, професионализъм. Нещата при вас вървят в един много правилен ред, девойките ст. възраст си спечелиха титлата, жените играят достойно. Това е резултат на много добрата организация в клуба.

– Може ли да се каже, че „Етър-64” и „Бъки” си поделят лидерството в женското направление?

– Определено, още повече че при жените „Бъки” води с 3 т. преди плейофите, но липсата на трите контузени ще се отрази на финалните битки за титлата. „Етър-64” има много по-добра организация, докато при нас голяма част от момичетата са студентки и водят много неритмична подготовка, идват предишната вечер преди мачовете. Това никога не е било в Габрово и сега кризата доста се е отразила.

– Прогноза за финалните плейофи?

– Не бих искала да давам прогнози, но и като състезател и треньор никога не съм се огъвала. И двата клуба ще водят битка за шампионката титла. В „Бъки” си имат ресурс от млади състезателки, опитът е на страната на „Етър-64”, така че битка ще има.

– Има ли вариант за разширяване на „А” група с повече отбори?

– Един от новите членове на УС е доц. Иванов от Благоевградския университет. Там имат възможност да възстановят женското направление – и като състезателки, и като финансов ресурс. Сега предстоят разговори. „Панагюрище” имат много силен спонсор, перспективи да се построи спортна зала там. Готови сме да играем ако трябва и на площадка там, само и само да има повече отбори. Същото беше и за Поморие. Като станах президент, приоритет ми беше да измъкнем федерацията от финансовия батак, имахме 140 000 лв. задължения. Направихме го по достоен начин. Сега следващата цел е обиколка по клубовете, разговори с кметовете на общините и подкрепа. Ако получат поне малка подкрепа, нещата ще се стабилизират.

– Оценката за организацията на „Челъндж трофи” бе отлична. Но има идея България да кандидатства за домакинство на Световното първенство за девойки през 2016 г…

– Да, имаме благодарствени писма за организацията от световната и европейската централи – нещо, което не ни се е случвало през годините. Знаете, че м.г. започнахме с тежки глоби от EHF и с всякаква загуба на доверие. Успяхме да го възстановим, дори имам предложение да участвам в някои от комисиите на световната и европейската централи. Смятам, че тепърва възможности ще предстоят. Проблемът е, че и двете зали в Габрово и Велико Търново не отговарят на европейските стандарти и са много далеч от тях.

Доколкото знам от кмета на В. Търново, ДКС „Васил Левски” е спечелил проект за над 1 млн. лв. Не знам до каква степен обновената зала би отговорила на някакви стандарти, тъй като имаме проблем и с отстоянията от страничните линии, с осветлението. Ще направим всичко възможно поне за подрастващи, балкански първенства и турнири Габрово и В. Търново да бъдат регион, в който да концентрираме прояви. В София вече има прекрасна зала, но там няма да има подкрепата на публиката и не е ханбален център, и това ще бъде краен вариант. Ние ще кандидатстваме за домакинство на световното през 2016 г. с Габрово и В. Търново, а ако не издържим с тях, ще прибегнем към София.

Чуйте звуковия файл:

[audio:http://sport-vt.com/wp-content/uploads/Beki.mp3|titles=Beki]

Чуйте Йонка Генчева след титлата на девойките старша възраст:

[audio:http://sport-vt.com/wp-content/uploads/Gencheva1.mp3|titles=Gencheva]

Тагове:

КОМЕНТАРИ