IMG_9096

Преди старта на „болярите“ в Първа лига потърсихме за интервю старши треньора на „Етър“ Росен Кирилов, който говори за готовността на отбора и очакванията си за новия сезон.

– Бързо ли се стигна до идването ти в „Етър“?

– Да, сравнително бързо. Президентът на клуба ми се обади, направихме среща с него и с Цанко Цветанов и се разбрахме. Да водя „Етър“ е предизвикателство за мен, по-горно стъпало в кариерата ми. Това е отбор с традиции, радвам се, че имам възможността да работя в „Етър“.

– Вероятно имаше добра представа за тима, все пак миналия сезон доста пъти се срещахте?

– В основни линии имах представа от начина, по който играе „Етър“, но не бях запознат с детайлите от клуба.

– Какво завари като игрови потенциал в отбора?

– Много добри играчи. Положена е добра основа. Напуснали са 4-5 играчи, но футболистите, които привлякохме, не им отстъпват по класа, така че отборът разполага с добри играчи. Новите са момчета с качества, доказали се в добри отбори. Сигурен съм, че ще се представят добре.

– В последните дни дойде и пето име – Светослав Ковачев от „Лудогорец“?

– Радвам се, че Светльо е при нас, преотстъпен е до зимата. Той е може би един от най-сериозните таланти в българския футбол в офанзивен план. Радвам се, че ще работим заедно.

– Повечето попълнения обаче са в дефанзивен план, не е ли за сметка на атаката?

– Не, там имаме опитни играчи като Иван Стоянов, Дани Младенов, Дино Мартинович. В атака сме добре, надявам се скоро и Милчо Ангелов да се възстанови от контузията, защото в момента в центъра е само Фло Боджадж. Но там може да играе и Дино, и Светльо, и Дани, така че варианти има.

– Кога се очаква Милчо Ангелов да е напълно готов?

– Надявам се до месец да тренира стопроцентово. Хубчев вече тренира на обороти, но след операцията на коляното му трябват още 3-4 седмици да е в пълна готовност.

– А какво се случва с Ерик Почански, който доста време се възстановява?

– Нямам яснота, още не съм се срещал с него.

– 24 футболисти оптималната бройка ли са?

– Моето желание е да работя с 20 полеви играчи плюс тримата вратари и още един-двама юноши.

– „Етър“ балансиран ли е във всички линии?

– Мисля, че е балансиран, с привличането на Краси Станоев и Дани Апостолов. С идването на Сашо Дюлгеров в центъра на защитата вече имаме четирима играчи с Пехливанов, Артюнин и Скерлев, конкуренцията е добра и ще играят тези, които са в най-добро моментно състояние. Новите вече са напълно адаптирани.

– Ти също си нов в „Етър“, изградихте ли вече комуникацията с футболистите, опознахте ли се?

– Мисля, че още се опознаваме, но засега не съм имал проблеми с тях. Разбираме се добре и я има обратната връзка.

– Какви са основните ти изисквания към тях?

– Те трябва да тренират на сто процента и да слушат треньора. Това е работата на футболиста.

– Какъв стил ти импонира на теб?

– Най-много харесвам агресивния стил, с преса и с притежание на топката, а когато противникът е неорганизиран – да използваме празните пространства и да го изненадваме по най-бързия начин.

– Всички треньори твърдяха, че срещу „Витоша“ се играе много трудно, така ли ще е и в „Етър“?

– Това е моето виждане. В Бистрица също имаше много добри играчи и тактиката винаги беше съобразена спрямо противника. И там имаше мачове, в които пресирахме, имаше и такива, в които се затваряхме и играехме на контраатака.

– Какви са целите на Росен Кирилов в „Етър“?

– Аз обичам да си поставям непосредствени цели и да ги изпълнявам. Ако те бъдат изпълнени, големите неща сами идват. Работим за всеки отделен мач, разузнаваме противника, готвим се специално за него и се опитваме да го победим. Това ми е стратегията. Целта е победа във всеки мач. Всеки един отбор у нас, дори и „Лудогорец“, може да бъде победен, винаги има ключ към това. Естествено, нещата не винаги се получават, но във футбола няма само победи.

– Оправдават ли се очакванията ти като условия за работа, бази, организация?

– Има много добре създадена организация, ръководството на клуба всеки ден работи в тази посока. Естествено, има какво да се желае, но най-важното е желанието на ръководството нещата да се подобряват постоянно.

– Тренировъчните терени винаги са били проблем в последните години…

– Използваме терена в Дебелец, който е в добро състояние и има възможност още да се подобри. В Дряново теренът е много добър. Лично за мен Дебелец е перфектната база за „Етър“, съвсем близо до В. Търново. Там може да стане прекрасна база.

– Старт срещу ЦСКА и „Левски“ според теб най-тежкият жребий ли е, или е по-добре да ги срещнем още в началото, когато играят и в евротурнирите?

– Така или иначе трябва да срещнем всички отбори. Да, почваме срещу двете най-големи имена в българския футбол, но това е радващо. Винаги е празник, когато се играе с ЦСКА и „Левски“, ще се опитаме двата мача да са точно празник за нас и ще се опитаме да вземем възможно най-голям брой точки.

– Възможно ли е „Етър“ да изненада ЦСКА още в първия мач и то в София?

– Аз го вярвам. И на футболистите им го говоря всеки ден – да, ЦСКА е фаворит до петък, 21 ч. Но на терена може много неща да се случат, така че най-важното е да имаме вяра. Мисля, че ще изиграем добър мач и със сигурен, че на ЦСКА няма да им е лесно!

– На кои футболисти няма да може да разчитате?

– На трайно контузените Иван Петков и Милчо Ангелов. Никола Колев днес вече тренира, надявам се да е добре. Нямаме други контузени.

– Мислиш ли в хода на първенството да даваш шанс и на Кольо Станев, който два-три пъти получи доверието на Балъков и Станислав Генчев?

– За мен Кольо Станев има сериозни качества и със сигурност ще играе футбол на ниво. Само от него си зависи да показва качества на тренировките. Засега ги показва, сезонът е дълъг и ще имаме нужда от всеки футболисти, така че ще играе и той.

– За финал – няколко думи към великотърновската общественост и феновете преди началото на първенството?

– Аз просто искам да им кажа, че с работата на нашия екип ще направим всичко възможно „Етър“ тази година да се представя много добре. След всеки мач феновете на стадиона да са все повече и да са доволни от играта. Разчитаме на тяхната подкрепа, отборът съществува заради тях!

Тагове:

КОМЕНТАРИ