Последен кръг от първенството на Северозападната “В” група предстои в неделя от 18:00 ч. Интрига за първото място няма, след като “Бдин” (Видин) вече е новият член на “Б” група.

Отборите от региона домакинстват – свищовският “Академик” приема “Локомотив” (Мездра), а “Локомотив” (ГО) посреща “Трявна”. За “спартанците” пък сезонът вече приключи, тъй като ще запишат служебна победа с 3:0 над отказалия се “Ботев” (Димово).

Голямата битка обаче е при изпадащите. 3 отбора са с равни точки в дъното, след като ЗС на БФС отне 3 т. от актива на “Гигант” (Белене) заради неявяване на юношите им. Така в момента “глиганите” заедно с “Левски” и “Локомотив” (Др) имат по 22 точки. Това прави крайно интересно прякото дерби “Гигант” – “Локо” (Др), а “Левски” има трудно гостуване на “Спартак”.

Колко отбора ще изпадат от “В” група?
Засега бройката още е неясна, защото се чака решаването на нещата в професионалните групи, обясни председателят на ЗС на БФС Георги Велинов. Изпадащите вероятно ще са два – “Ботев” (Димово) и 15-ият, ако “Ком-Миньор” откаже да участва в групата. Сигурен идващ отгоре е “Ботев” (Криводол).

Ако берковчани участват, от “В” група ще изпаднат три отбора – заелите от 14-о до 16-о място. Но има значение и изходът от баража на втория в Западната “Б” група, тъй като ако той влезе в елита, това отново ще намали броя на изпадащите.
До средата на юни очевидно нещата ще бъдат напълно ясни, но и още не е излязло решение дали ще има една или две “Б” групи.

От Зоналния съвет на БФС уточниха, че ако два или повече отбора завършат с равни точки (както е ситуацията в момента), няма да се гледа головата разлика, а първо балансът от срещите помежду им.
Отбор от нашите “А” областни групи не е подал заявка за влизане във “В” група, съобщи още Георги Велинов. Засега кандидатстват 4 отбора и ако вакантните места са две, се очертават баражи. Мераклиите да играят в третия ешелон са “Олимпик” (Тетевен), “Червен бряг”, “Мария Луиза” (Лом) и “Дунав” (Селановци).

XXX кръг, 5 юни, неделя, 18.00 ч.
Спартак 1919 (Плевен) – Левски
Бдин (Видин) – Торпедо (Борован)
Локомотив (Горна Оряховица) – Трявна
Янтра (Габрово) – Балкан (Белоградчик)
Спарта (Самоводене) – Ботев (Димово) 3:0
Академик (Свищов) – Локомотив (Мездра)
Ситомир (Никопол) – Ботев (Козлодуй)
Гигант (Белене) – Локомотив (Дряново)

КОМЕНТАРИ