сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Старото военно училище вече няма футболен терен. Игрището, на което са играли поколения футболисти във Велико Търново вече почти век (от 1918 г. насам), вчера бе разкопано от багерите. Вече има широк коридор откъм източната врата, откъдето камионите извозват пръста.

Има разпореждане на кмета Даниел Панов към фирмата-изпълнител на проекта оградата на терена, която е от метални панели, да се демонтира и прибере на посочено от него място, за да се съхрани. Възможно е тя да се използва за ограждане на някои от футболните терени в общината, каза управителят на „Спортни имоти” Пламен Колев. На мястото на досегашния терен ще има сгради и градски площад, а отдолу – подземен паркинг.

Първите запазени снимки от игрището, известно някога като „Колодрума”, са от 1921 г., когато на него е играл футболният тим на 18-и Етърски полк, носил името „Бунархисар”. По-късно на него са играли редица отбори, сред които дори и няколко мача на “Етър” в “А” група. През последните години теренът се ползваше от школата на “Етър 1924”, от която сега близо 200 деца не знаят къде ще тренират. Надеждите бяха до разкопаването на игрището да е готов новият стадион до Спортното училище, но неговият проект е едва в началото си.

Според директора на школата Сашо Ангелов засега ръка е подал бизнесменът Александър Нанков, който ще вози някои от възрастовите групи до Самоводене, Леденик и Дебелец. Собствениците на комплекс „Спортно Търново” също са откликнали и най-малките момчета тренират сутрин там. Занимания има и на игрището до Спортното училище, но там до месец се очаква да започне строителството на новия терен.

От „Етър 1924” се надяват на съдействие и от страна на Община В. Търново, тъй като става дума за над 200 деца на старата столица. Идеята е да не се плащат наеми в Дебелец и Самоводене и да се помогне с транспорт за тренировките през седмицата.

Тагове:

КОМЕНТАРИ