861328

Великотърновският международен майстор Радослав Димитров ще участва на шахматната олимпиада в Тромсьо (Норвегия), която започва на 1 август. Състезателят на ШК “Булмекс” е включен в състава на България при мъжете. Радослав показа, че се намира в много добра форма и в международния турнир “Варна оупън” завърши трети и бе най-добре представилият се български шахматист. 19-ият световен шампион Веселин Топалов е капитан на тима ни за олимпиадата в Норвегия. В отбора са още бившият му секундант Иван Чепаринов, Валентин Йотов и Красимир Русев.

Отборът на домакините от Норвегия ще бъде воден от актуалния първенец на планетата Магнус Карлсен. За отбора на Индия обаче няма да играе претендентът за световната титла Вишнанатан Ананд. В тима на Русия, който е един от основните претенденти за титлата, са включени Александър Гришчук, Сергей Карякин, Владимир Крамник, Пьотър Свидлер и Дмитрий Яковенко.

Съставът на женските тимове за олимпиадата все още не е ясен, като се очаква тимовете да бъдат обявени след европейското индивидуално първенство, което се провежда в момента в Пловдив. Цените на билетите за турнира варират от 18 евро за единичен пропуск до 257 евро – за цялото състезание.

По време на олимпиадата ще се проведе и конгресът на Международната федерация по шах (ФИДЕ), където ще бъде избран и новият президент на централата. За поста има двама кандидати – досегашният председател Кирсан Илюмжинов и 13-ият световен шампион Гари Каспаров. Любопитно е, че до преди 2 месеца провеждането на шахматната олимпиада беше под сериозна въпросителна, след като организаторите получиха отказ от Министерството на културата да отпусне необходимите 2,5 млн. евро, които да покрият разноските. Месец по-късно местният парламент гласува отпускането на 1,47 млн. евро допълнителна финансова помощ за провеждането на шахматната олимпиада в Тромсьо от 1 до 14 август.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ